Унгарска Естерхази Торта

Въпреки злополучното ни пътуване до Будапеща и болничните неприятности след него, ще запомня Будапеща с добро!
Защото човек трябва винаги да търси доброто и да извлича полезното за себе си от всяка ситуация, макар и неприятна.
Защото всяко зло е за добро, дори и да не го виждаш в момента.
И защото, както е казал един небезизвестен човек – “Всичко ще бъде наред накрая. Ако не е наред, значи това не е краят.” ✌️

Подготвила съм ви няколко интересни пътувания – Мексико, САЩ, Унгария 🙂

Днес на Вашето внимание представям УНГАРСКА ЕСТЕРХАЗИ ТОРТА ❤️
Абсолютното съвършенство!
Интересното е, че там така и не я опитахме, защото смятахме, че няма да ни развълнува, но след като я приготвих, малко съжалих 😱Разбира се, дегустирахме куп други вкусни неща, но ако сте там, задължително опитайте! А ако не сте, задължително четете надолу и си я пригответе! Защото тази торта е щастие в чиния и съм напълно сигурна, че ще усмихне всеки, който я опита 🙂

Необходими продукти:

За масления крем:

За блатовете:

  • 75 гр. смлени бадеми;
  • 75 гр. смлени орехи;
  • 40 гр. пресято брашно;
  • 8 белтъка;
  • щипка сол;
  • 200 гр. захар;

За заливката и декорацията:

  • 1/3 ч.ч. прасковено желе – ако нямате, може да замените с друго; Аз използвах вишнево и стана много добре!
  • 10 мл. ром;
  • 25 гр. шоколад;
  • 2 с.л.
  • царевично нишесте Dr. Oetker;*
  • около 2 ч.ч. пудра захар Krina;*
  • 3 с.л. вода;
  • 2 1/2 с.л. мед;
  • Филирани бадеми;

*Това не е платена реклама! Използвала съм продуктите и съм се убедила в качеството им. Не бих препоръчала продукт, който не съм тествала лично!

Начин на приготвяне:

Започваме с крема:

  1. Смесваме нишестето, жълтъците и 1/5 от млякото.
  2. Останалото мляко кипваме леко със захарта, докато захарта се разтопи.
  3. Внимателно и на много тънка струя изсипваме половината от горещото мляко към жълтъците при непрекъснато бъркане!
  4. След това изсипваме жълтъчената смес към останалото горещо мляко и връщаме на котлона, при умерен огън и непрекъснато бъркане за 3-4 минути, докато кремът се сгъсти.
  5. Изсипваме в купа и покриваме плътно с прозрачно фолио. Оставяме настрани, за да изстине напълно.

Продължаваме с блатовете, докато кремът изстива:

Загряваме фурната на 175С.

  1. Приготвяме си 5 листа хартия за печене, върху които сме очертали кръг с диаметър 23 см.
  2. Смесваме ядките и брашното.
  3. Разбиваме белтъците до меки върхове. Добавяме им захарта при непрекъснато бъркане.
  4. След това с шпатула прибавяме ядките с брашното.
  5. Препоръчвам ви да си претеглите сместа, за да може най-точно да си я разделите на 5 блата.
  6. С шпатулата оформяме 1/5та от сместа върху хартията за печене, която сме си приготвили и печем всеки блат за около 12-13 минути.
    След като извадите от фурната, блатовете ще са изключително меки, пренесете ги заедно с хартията за печене върху решетка и изчакайте да изстинат напълно. След това много внимателно обърнете всеки блат върху втори лист хартия за печене и изтегляйки леко от края, отлепете хартията, върху която е печен блата.

Връщаме се към крема, който трябва вече да е изстинал, за да го завършим:

*Много е важно кремът да е напълно изстинал, а маслото да е на стайна температура!

  1. Разбиваме мекото масло на крем заедно с ванилията.
  2. Добавяме му нишестения крем и отново разбиваме, накрая и ликьора. Оставяме настрана. Отново ви препоръчвам да си претеглите крема, защото ще ни трябват 4 равни части.

Декорацията:

  1. Смесваме желето и рома в купичка.

Сглобяване на тортата:

  1. Редим блат, мажем с крема. Така ще имаме 5 блата, между които сме измазали 4 дози крем.
  2. Върху най-горния блат намазваме желето с рома и прибираме в хладилник за около час.
  3. Отделно смесваме в купичка захарта, водата, нишестето и меда и разбъркваме добре. Ако сместа е прекалено гъста, може да загреете леко в микровълнова за 5-6 секунди. Изливате върху тортата като оставяте да се стече отстрани.
  4. Докато не е стегнала, поръсваме страните с филираните бадеми.
  5. Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълнова и оформяме спирала върху тортата. След това с клечка за зъби правим шарки от центъра към външната част на тортата и обратно.
  6. Прибираме в хладилник за няколко часа.

Да ви е сладко!

До нови срещи! 🙂

Advertisements

One thought on “Унгарска Естерхази Торта

  1. Все се каня да я приготвя и аз тази торта и все си търся повод:).Твоята е много красива, Ели!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s