Как да си направим квас?

Обещах ви рецепта на хляб с квас, но преди да я публикувам, мисля, че този пост ще ви се стори полезен. Ще ви споделя какво научих за процеса по направа на квас, захранването и съхранението му. Ще се радвам да споделите, ако имате още добри съвети и насоки, с които да допълня списъка 🙂

Какво ще е необходимо, за да си направиш квас вкъщи?

  • Пшенично брашно;
  • Вода;
  • Буркан, в който да го съхраняваш или кутия с капак;
  • Лъжичка, с която да го разбъркваш;

Бележка 1: За да избегнете преливане от буркана, може или да използвате много голям съд (буркан/кутия), или да изхвърляте 1/2 от сместа преди захранване. По-лесно се работи с по-малко количество квас. А когато имате вече готов, може да раздавате на приятели 🙂

Бележка 2: Съдът, в който ще съхранявата кваса, трябва да е толкова голям, че сместа да го изпълва на не повече от 1/3, за да има накъде да расте.

Бележка 3: Квасът НЕ обича горещини. Не го дръжте на пряка слънчева светлина или във фурна, за да “забързате” процеса. Трябва да сте търпеливи. Оставете съда на плота в кухнята. Не го разклащайте.

Бележка 4: За да следите колко расте вашия квас, може да отбележите с маркер върху бурканчето докъде стига кваса след захранване.

Бележка 5: Важно е брашното да е един тип – пшенично или ръжено.

Бележка 6: Като всяко нещо, квасът ще мирише приятно, ако “добрата” бактерия е жива. Ако сте забравили да го захраните, бил е изложен на слънце, много е възможно квасът да умре и тогава ще усетите силна и неприятна миризма. Възможно е и да потъмнее.

Бележка 7: Колкото по-хладна е температурата в стаята, толкова по-бавно ще се развива кваса. Студът няма да убие кваса, но горещината – да!

Бележка 8: “Пикът” на кваса ще е около 4-5 часа след захранване.

Бележка 9: Ако в някакъв етап квасът ви изглежда прекалено воднист и отгоре се събрала вода, пробвайте да разбъркате малко по-добре при следващото захранване и добавете 1 с.л. повече брашно.

Как да си направим квас вкъщи?

Ден първи:

Смесваме 3/4 ч.ч. брашно и 1/2 ч.ч. вода на стайна температура в буркана и разбъркваме с лъжицата, за да вкараме въздух и се уверете, че няма останало сухо брашно. Затваряме и оставяме така за 12-16 часа.

От тук нататък въпросът е дали искате да захранвате сместа на 12 или на 24 часа. Аз се спрях на 12 часа. Трябва да отбележа, че кваса ще е готов за използване не по-рано от седмица от първия ден.

Ден втори:

Шансът да видите някаква активност на втория ден е малък, но не се отчайвайте 🙂
Захранваме кваса с 1/2 ч.ч. вода на стайна температура и 3/4 ч.ч. брашно и затваряме буркана/кутията.

Ден трети:

Най-вероятно вече трябва да видите мехурчета и леко кисел аромат.
Захранваме кваса с 1/2 ч.ч. вода на стайна температура и 3/4 ч.ч. брашно и затваряме буркана/кутията.

Ден четвърти:

Изхвърляме половината от сместа и захранваме, както предишните дни.

Ден пети:

До края на петия ден би трябвало кваса да може да удвои обема си, ще виждате балончета и миризмата ще се е засилила.
АКО квасът не е удвоил обема си, най-вероятно все още не е развил достатъчно бактерията си и му трябва още малко време. Продължете захранването още 1-2 дни, докато удвои обема си.

Ден шест и седем: 

Захранваме кваса всеки ден с 1/2 ч.ч. вода на стайна температура и 3/4 ч.ч. брашно.
Разбърква се отново и се оставя за още 12 часа.

След седем дни, квасът трябва да е развил достатъчно бактерия, за да може да се използва за готвене.

За да използвате кваса за готвене, трябва да го захраните 4-5 часа преди използването му. Квасът трябва да е активен, с много балончета на повърхността и да е удвоил обема си. Може да направите чертичка с маркер върху буркана преди да захранване и така лесно ще видите колко точно се е надигнал:

На снимката по-долу от ляво е кваса преди да го захраня, а в дясно е 3ч по-късно. Както виждате, балончетата са много по-големи и се виждат много мехурчета отдолу:

Сниман от друг ъгъл вече готовия квас:

Още малко неща, които научих при приготвянето на квас:

  • За създаването на квас, рядко се използва ръжено брашно, заради изграждането на глутена. Не съм пробвала все още с такова брашно, защото все още прохождам в тази интересна сфера на готварството. Ще дам повече информация, когато стигна дотам 🙂
  • За да провериш дали кваса е готов за готвене след като си го захранил:  загребваш с малка лъжичка от сместа и я пускаш в чаша с хладка вода. Ако плува отгоре, значи има достатъчно въздух и е готова. Ако потъне, трябва му още време. Виж снимката по-долу:

  • Може да съхранявате съда с кваса затворен в хладилник и да го захранвате на 3-4 дни. Ако квасът е стоял в хладилник, трябва да се извади 2-3 дни преди използване и да се захранва всеки ден, за да се подсили.

Очаквай още полезни съвети следват в рецептата за хляб с квас в следващата публикация.

 

Advertisements

2 thoughts on “Как да си направим квас?

  1. Вълнуващо е да си направиш сам квас и хляб с него! С нетърпение ще следя за хлебчето, което си изпекла.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s