Суров Кокосов Тарт

Започна един от най-хубавите месеци от годината! И въпреки че все още съм в сатурнова дупка, съм сигурна, че месецът ще бъде изпълнен с хубави изживявания. Много ми се иска да е така! Последните месеци (около 10, за да бъда по-точна) не бяха лесни и макар, че в началото на всеки един от последните месеци си пожелавах да е различно, нещата не се променяха. Дали заради хубавото/лошо време последните дни или заради това, че този месец ще е изпълнен с поводи за празник, усещането ми този път е малко по-различно. Пожелайте ми успех (или ми стискайте палци) 🙂

В разгара на летните месеци си е време и за по-лек десерт. А какво по-добро, ако му добавиш и много кокосов аромат?

Десертът, който съм избрала да ви представя този път, е точно такъв. Хубавото е, че може да се декорира с всякакви сезонни плодове и да импровизирате по ваш вкус.

Досега не бях правила такъв тип суров десерт, но вкъщи много го харесахме и съвсем скоро ще има продължение по темата 🙂

 

Необходими продукти:

За основата:

  • 1 1/2 ч.ч. фини овесени ядки;
  • 1/2 ч.ч. бадемово брашно;
  • 16-19 броя фурми без костилка;
  • 4-5 с.л. кокосово масло;

За кокосовата плънка:

  • 400 мл. кокосова сметана;
  • 6-7 с.л. кокосова захар;
  • 3 с.л. агар-агар (или желатин);
  • 50 гр. бял шоколад;
  • захар с бурбунска ванилия;

Допълнително:

  • Свежи листа мента;
  • Разтопен шоколад;
  • Сезонни плодове;

 

Начин на приготвяне:

  1. За да приготвим основата поставяме всички продукти в блендер и смиламе, докато се смесят добре.
    Изваждаме от блендера и използвайки ръцете си, оформяме топка. Сместа ще е лепкава и за да ви е по-лесно, намокрете леко ръцете си.
  2. Взимаме форма за тарт с диаметър 20см и слагаме топката в средата.
    Притискаме с ръце и оформяме основата за тарта.
    Слагаме в хладилник, докато приготвим останалата част от десерта.
  3. За да приготвим кокосовата пълнка, нарязваме шоколада на парченца и го слагаме заедно със сметаната, бурбунската захар и кокосовата захар в касерола.
  4. Когато започне леко да завира, прибавяме и агар-агара и на слаб огън, при непрекъснато бъркане, варим още 5-7 минутки.
  5. Сваляме от огъня и оставяме да изстине за 10тина минути.
    Изсипваме върху готовата основа за тарт и когато е изстинал достатъчно, прибираме в хладилник за една нощ.

Декорираме със сезонни плодове, свежи листенца мента и разтопения шоколад.

 

Да ви е сладко!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s