ЧЕРЕН (но не пълнозърнест) хляб

Много ми станаха любими късните закуски в почивните дни (“брънч”, дет’ има една дума). Вече започнах с импровизациите за брънч вкъщи, въпреки че традицията да пробваме всеки уикенд по едно ново заведение, предлагащо брънч, е все още на дневен ред. Не знам дали ви бях споменала за тази ни идея, която продължава повече от година и се забавляваме, опитвайки различни места и храни.

Напоследък съм на вълна хляб и авокадо. Не публикувам много солени предложения (знаете защо!), но този хляб стана мноооого вкусен, а и се оказа, че е страшно фотогеничен. А като му добавих и едно авокадо, яйца, малко подправки…. ето ти го бързият брънч в домашни условия! Но ви гарантирам, че каквото и да изберете да добавите на филийка от този хляб, няма да ви е достатъчна само една филийка!

Не се имам за голям майстор на хляба, но за сметка на това много обичам да го хапвам, така че може да се каже, че съм ценител за хапването 🙂

Това е първият хляб, който приготвям, който е черен на цвят, втасва цели три пъти и стана изключително пухкав! Може би най-пухкавият хляб, който съм правила!

Ако съм грабнала интереса и съм събудила апетита ви, вижте рецептата по-долу:

Черен хляб с мастило от сепия

Необходими продукти за черен хляб:

  • 420 гр. брашно;
  • 1 с.л. захар;
  • 3/4 ч.л. сол;
  • 1 1/2 ч.л. суха мая;
  • 8 гр. мастило от сепия*;
  • 1 ч.ч. мляко на стайна температура;
  • 1/4 ч.ч. вода на стайна температура;

*Много се притеснявах дали хлябът няма да мирише на риба, тъй като при отварянето на бурканчето с мастило от сепия, ме лъхна неподправена силна миризма на вмирисана риба. За моя радост, очакванията ми не се сбъднаха. Хлябът мирише страхотно и няма следи от риба 🙂

Начин на приготвяне:

  1. Смесваме мастилото, млякото и водата и разбъркваме добре, докато сместа се оцвети и мастилото се разтвори напълно.
  2. В купа изсипваме всички сухи продукти и им добавяме мастилената смес.
  3. Ако използвате миксер, сложете приставката за тесто и го включете да меси за 10 минути на бавна степен.
    Ако месите на ръка, месете около 10 минути. Тестото трябва да е меко, но не много лепкаво.
  4. Оставяме да втаса за около 1ч в съд, леко намазан с масло и покрит с прозрачно фолио.
  5. Когато тестото е удвоило обема си, премесваме и оформяме топка, която оставяме да втаса повторно за около 45 минути.
  6.  Тестото ще удвои обема си отново. Подготвяме си съд за печене като покриваме дъното и стените с хартия за печене. Премесваме тестото за последно и го слагаме в подготвения съд да втаса за трети път за около 30 минути.
  7. Включваме фурната да загрява на 200С. Поръсваме хляба с брашно (при желание, но не е задължително) и печем за 25-30 минути на най-долната решетка във фурната.
    Проверяваме дали е готово с дървено шишче.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s