Панакота

Този толкова лесен и вкусен десерт! Да ме пита човек защо съм избягвала досега да го приготвя и изобщо да го опитам…

Аз направих половин доза и станаха 3 броя панакота. Така че ако искате 6, удвоете количествата.

Необходими продукти:

  • 300 гр. течна сметана;
  • 50 мл. прясно мляко;
  • 50 гр. захар (направих я по-сладичка);
  • 1 брой пакетче захар с бурбонска ванилия, защото не можах да намеря шушулка ванилия;
  • 1 пакетче желатин на прах;
  • 50 мл. вода за желатина;

Начин на приготвяне:

Тук е моментът да спомена, че не следвах дословно инструкциите на Мария, но пак се получи всичко без проблем.

  1. Разтваряме желатина във водата и оставяме, докато приготвим останалите продукти.
  2. Смесваме млякото, двата вида захар и сметаната в касерола и кипваме при непрекъснато бъркане. Сваляме от котлона.
  3. Изсипваме внимателно желатина и разбъркваме добре.
  4. Изстудяваме сместа в друга купа, в която сме поставили лед. При мен се оказа, че няма лед и изстудявах касеролата в друга купа с ледена вода (като смених водата многократно). Уточнявам, че сместа за панакотата не се изсипва в студената вода.
  5. Изсипваме в купички за крем-карамел и прибираме в хладилник за няколко часа, а най-добре за цяла нощ.

Преди да сервирате, за да извадите лесно панакотата, може да облеете купичката по дъното и стените с гореща вода и да прокарате тънък нож между панакотата и купичката.

Обръщате в чинийка и аранжирате по избор.

Рецептата взех от Мария като при нея е описана и със снимки.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s