Хляб в йенски съд БЕЗ месене

Да, явно съм на хлебна вълна и експериментирам какво ще излезе накрая. Този хляб ми напомни на хляба от едно време, който купувах топъл от магазина. Пухкав и ароматен с приятно хрупкава коричка. За приготвянето му успях да пукна една стъклена купа, тъй като бях решила, че стъклото й е достатъчно дебело, за да я сложа на 220С в печката, та накрая го направих и в йенски съд и нямаше драми.

Хляб в йенски съд БЕЗ месене

Необходими продукти:

  • 4 ч.ч. брашно;
  • 2 с.л. сол;
  • 1 1/2 ч.ч. студена вода + 1/2 ч.ч. вряща вода;
  • 2 пакетчета суха мая;
  • Около 2 с.л. масло за намазване на съдовете;
  • маково семе по желание.

Начин на приготвяне:

  1. Смесваме брашното със солта.
  2. Смесваме врящата вода със студената и в нея разтваряме маята.
  3. Изсипваме маята при брашното и месим с приставката за тесто на миксера около 10 мин.
  4. Оставяме в голям съд, намазан леко с масло, да втаса за около 2ч.
  5. Намазваме с масло йенския съд. Аз посипах малко маково семе, което полепна по маслото, а след това сложих 1/2 от тестото. Оставяме 30тина минути, за да втаса повторно.
  6. Печем на 220С за около 20 минути, а след това намаляваме фурната на 180С и допичаме още 15 минути.
  7. Повтаряме печенето с втората половина от тестото.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s