Шоколадова мус торта в два варианта

С тази хубава рецепта за мус торта имах удоволствието да гостувам на MamaNinja и да разкажа малко за себе си и как стартирах блога преди няколко години. Цялото интервю може да прочетете тук – ЛИНК. Рецептата да видите по-долу, която приготвих по два начина – като голяма торта и като малки мус тортички, за направата на които използвах силиконофи формички.

Шоколадова мус торта в два варианта

/Ако приготвяте торта в голям размер, използвайте грамажите по-долу. Ако приготвяте мини мус тортички, разделете продуктите наполовина/

Необходими продукти:

За брауни основата:

  • 170 гр. Масло;
  • 220 гр. Шоколад;
  • 2 голямо яйце;
  • 2 ч.л. еспресо;
  • Ванилия;
  • 3/4 ч.ч. захар;
  • 1/2 ч.ч. брашно;
  • 2 ч.л. бакпулвер;
  • Щипка сол;

За шоколадовия мус:

  • 250 гр. Шоколад;
  • 3/4 ч.ч. готварска сметана;
  • Щипка сол;
  • 20 гр. Желатин;
  • 2 с.л. вода;
  • 1 ч.ч. готварска сметана (допълнително);

За огледалната глазура:

  • 20 гр. Желатин;
  • 250 мл. Вода;
  • 280 гр. Захар;
  • 170 мл. Кондензирано мляко;
  • 320 гр. Бял шоколад;
  • Сладкарска боя по избор;

 

Вариант 1

Начин на приготвяне на мини тортичките в стъпки

(за цяла торта, виж по-долу)

Приготвяне на браунито:

  1. Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова; Оставяме да изстине на стайна температура;
  2. Добавяме към шоколадовата смес яйцата едно по едно, разбърквайки след всяко.
  3. След това прибавяме еспресото, ванилията и захарта. Разбиваме за няколко минути.
  4. Добавяме брашното, бакпулвера и солта и отново разбъркваме.
  5. Изсипваме в предварително намазана с масло тавичка с големина около 15см/20см. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 20 минути.
  6. Когато е готово, изстудяваме напълно в тавичката и след това изрязваме малки кръгчета с големината на формичките, които имаме. Слагаме формичките във фризера за час-два или докато приготвим шоколадовия мус. За да можете по-лесно да ги отделите след фирзера, препоръчвам да се замразят върху хартия за печене.

Приготвяне на шоколадовия мус:

  1. Изсипваме първата част от сметаната (1/4 ч.ч.) в касерола и я загряваме почти до кипване, след което изсипваме шоколада, който сме натрошили на парченца и оставяме за около 1 минута, за да омекне. След това разбъркваме енергично, докато се хомогенизират.
  2. Разтваряме желатина, както е описано на опаковката.
  3. Разбиваме останалата сметана до меки върхове и оставяме настрана.
  4. Стопляме за около 10 секунди желатина в микровълновата или на котлона. Отцеждаме от водата и го добавяме към шоколада.
  5. Прибавяме ½ от разбитата сметана към шоколадовата смес, бъркайки с шпатула и след това прибавяме останалата половина.
  6. Пълним формичките, които сме избрали (аз използвах силиконови) като оставяме около 2 пръста празно отгоре. Вадим брауни формичките от фризера. Отгоре слагаме по една формичка от браунито и притискаме леко, така че мусът да обхване браунито отстрани.
  7. Прибираме във фризера за през нощта.

Приготвяне на глазурата:

  1. Разтваряме желатина в половината от водата.
  2. Кипваме останалата вода, кондензираното мляко и захарта и бъркаме, докато захарта се разтопи.
  3. Добавяме отцедения желатин към горещата смес и разбъркваме добре, докато желатинът се разтвори в кипящата смес.
  4. Добавяме шоколада и оставяме да омекне. Разбъркваме внимателно като се стараем да не вкарваме въздух при бъркането.
  5. Разделяме сместа в купички и оцветяваме със сладкарска боя по избор. Оставяме да изстине до 35С. Ако нямате сладкарски термометър, може да проверите дали е достигната правилната температура като потопите обратната страна на черпак и ако сместа е лепкава и се закрепя по черпака, значи е готова. Ако се стича свободно, значи е прекалено топла.

Сглобяване на мус тортичките:

  1. Вадим замразените мус тортички от фризера и ги заливаме с глазурата, като редуваме различните цветове, за да се получат шарки.
  2. Оставяме да изсъхне глазувата и прибираме в хладилник.


Вариант 2

Начин на приготвяне на цяла торта в стъпки

Приготвяне на браунито:

  1. Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова; Оставяме да изстине на стайна температура;
  2. Добавяме към шоколадовата смес яйцата едно по едно, разбърквайки след всяко.
  3. След това прибавяме еспресото, ванилията и захарта. Разбиваме за няколко минути.
  4. Добавяме брашното, бакпулвера и солта и отново разбъркваме.
  5. Изсипваме в предварително намазани с масло тавички. Една с големина около 26см, а другата около 20 см. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 20 минути.
  6. Когато е готово, изстудяваме напълно в тавичките. Слагаме двата блата във фризера за час-два или докато приготвим шоколадовия мус. За да можете по-лесно да ги отделите след фирзера, препоръчвам да се замразят върху хартия за печене.

Приготвяне на шоколадовия мус:

  1. Изсипваме първата част от сметаната (1/4 ч.ч.) в касерола и я загряваме почти до кипване, след което изсипваме шоколада, който сме натрошили на парченца и оставяме за около 1 минута, за да омекне. След това разбъркваме енергично, докато се хомогенизират.
  2. Разтваряме желатина, както е описано на опаковката.
  3. Разбиваме останалата сметана до меки върхове и оставяме настрана.
  4. Стопляме за около 10 секунди желатина в микровълновата или на котлона. Отцеждаме от водата и го добавяме към шоколада.
  5. Прибавяме ½ от разбитата сметана към шоколадовата смес, бъркайки с шпатула и след това прибавяме останалата половина.
  6. Вадим блатовете от фризера и притискаме по-големия с ринг (може да използвате този, в който сте пекли), заливаме с 2/3 от муса и заглаждаме. Отгоре поставяме по-малкия блат и леко притискаме с ръце, така че блатът да потъне в муса. Отгоре заливаме с останалата част и заравняваме.
  7. Прибираме във фризера за през нощта.

Приготвяне на глазурата:

  1. Разтваряме желатина в половината от водата.
  2. Кипваме останалата вода, кондензираното мляко и захарта и бъркаме, докато захарта се разтопи.
  3. Добавяме отцедения желатин към горещата смес и разбъркваме добре, докато желатинът се разтвори в кипящата смес.
  4. Добавяме шоколада и оставяме да омекне. Разбъркваме внимателно като се стараем да не вкарваме въздух при бъркането.
  5. Разделяме сместа в купички и оцветяваме със сладкарска боя по избор. Оставяме да изстине до 35С. Ако нямате сладкарски термометър, може да проверите дали е достигната правилната температура като потопите обратната страна на черпак и ако сместа е лепкава и се закрепя по черпака, значи е готова. Ако се стича свободно, значи е прекалено топла.

Сглобяване на мус тортата:

  1. Вадим замразената торта от фризера и махаме ринга. За да можете да премахнете ринга лесно, препоръчвам да намокрите с гореща вода тънък нож, да го подсушите и да прокарате между ринга и тортата. След това поставяте тортата върху метална решетка, под която има тавичка, покрита с хартия за печене, за да може по-лесно да съберете стичащата се глазура след това. Заливаме тортата като редуваме различните цветове, за да се получат шарки.
  2. Оставяме да изсъхне глазурата и прибираме в хладилник.

 

 

Да ви е сладко!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s