Шоколадова торта

Допреди няколко години имах много любима торта, която си купувах с голям кеф от една от известните сладкарници в София. Но откакто започнах да приготвям сама десертите си и в общи линии всякакви сладки неща, които ми дойдат наум, спрях купуването на всякакви опаковани и готови десерти. Няма две мнения по въпроса, че когато си готвиш сам, ти е най-вкусно.

Наскоро бях в същата сладкарница, за която ви казах и разбира се, поръчах си от любимата торта.

Познайте какво? Останах много разочарована. Имах усещането, че са изсипали цялата захар на света в това единствено парче торта. Не го доядох. Лошото не беше това, а факта, че ми се ядеше торта повече от всякога. Исках нещо с шоколад и меки блатове, но да не е сиропирана. Затова си я приготвих сама 🙂

Необходими продукти за Шоколадова торта

За блатовете:

  • 1 1/2ч.ч. брашно;
  • 1 ч.ч. кафява захар;
  • 4 ч.л. какао;
  • 1 ч.л. сода;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1 ч.ч. вода;
  • 1/2 ч.ч. разтопено масло;
  • 2 с.л. оцет;
  • ванилия;
  • 1 с.л. нес кафе;

За крема:

  • 1 ч.ч. масло;
  • Ванилия;
  • 1/2 ч.ч. захар;
  • 1 ч.ч. кафява захар;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 2 1/4 ч.ч. брашно;
  • 1/2 ч.ч. + 2 с.л. прясно мляко;

Допълнително за декорация:

  • 90 гр. шоколад;
  • Около 2/3 ч.ч. сметана;
  • Шепа ягоди;
  • 1/2 ч.ч. суров шам фъстък;

Начин на приготвяне на блатовете:

  1. Смесваме брашното, содата, солта и какаото и пресяваме 2 пъти.
  2. Смесваме водата и кафето в чаша.
  3. Разбиваме захарта с маслото на крем и им добавяме ванилията и оцета.
  4. Прибавяме сухите съставки, редувайки с кафето и бъркаме до хомогенизиране.
  5. Изсипваме 1/2 от сместа във форма с диаметър 20см, която сме покрили с хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 180С за 30-35 минути.
  6. Останалите половина изпичаме след това по същия начин.
  7. Оставяме блатовете да изстинат напълно преди да сглобим тортата.

Начин на приготвяне на крема:

  1. За да приготвим крема, разбиваме маслото със захарите до крем.
  2. Добавяме ванилията и след това малко по малко добавяме и брашното.
  3. Накрая на бавна струя изсипваме 1/2 ч.ч. мляко и ако ви се струва прекалено гъст, добавете и 2те супени лъжици мляко.

Начин на приготвяне на шоколадовия ганаш*:

  1. Затопляме почти до кипване сметаната и да изсипваме нарязания на малки парченца шоколад. Оставяме 20тина секунди и разбъркваме енергично.

*Приготвяме шоколадовия ганаш едва, когато тортата е престояла в хладилник поне за час.

За да сглобим тортата, редим блат, а върху него мажем с част от крема, отгоре подреждаме парченца ягоди и повтаряме с втория блат. Накрая завършваме с крем и слагаме тортата в хладилник за час, за да стегне.

През това време приготвяме шоколадовия ганаш и заливаме тортата с топлия (но не горещ!) ганаш.

Отгоре декорираме с ягоди и шам фъстък.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s