Картофени ньоки със сос от синьо сирене

Наскоро чух по радиото, че коментират “кризата на 30 годишните в България”. Не знам дали сте попаднали на същата тема някъде из социалните мрежи. Идеята беше, че младите, 25-30 годишни хора в България вместо да си живеят живота безгрижно и да го изживяват, както би следвало да правят в разцвета на годините си, те се чувстват подтиснати от нашата българска реалност, която така или иначе гледа да те смачка. Ценностите на обществото така са се изменили, че можем да кажем, че дори ги няма. Младите повечето са угрижени и толкова настървени да достигнат този изкуствено изграден идеал, който имат в съзнанието си, че забравят да живеят и да се насладят на тук и сега. Гледайки в необозримото бъдеще на преиначени образи, пропускат настоящето, живеейки като собствените си сенки.

Замисляйки се, повечето ми приятели наистина се занимават с проблеми, които не би трябвало да ги тревожат поне до 50. Това ли е нашето бъдеще тук?

И тъй като аз все повече и повече мисля за почивки в чужбинско и хич не ми се занимава с издребнялата българщина, предлагам ви да отидем в Италия. За днес съм ви приготвила една от двете рецепти, които бяха в последния брой на SOintoFOOD. Надявам се, че и на вас ще ви харесат толкова, колкото и на мен 🙂

Картофени ньоки със сос от синьо сирене

Необходими продукти за 4 порции:

За ньоките:

  • 2 картофа (около 600гр.)
  • 2 жълтъка;
  • Около 2 ч.ч. брашно;
  • 1-2 с.л. сол;

За соса:

  • 2 с.л. зехтин;
  • 1 скилидка чесън;
  • Около 150 гр. синьо сирене по избор;
  • 1 ч.ч. сметана за готвене;
  • Няколко гъби печурки;
  • Около 400 гр. аспержи;
  • Стръг пресен босилек или 1 с.л. сух;
  • Шепа рукола;
  • Листа пармезан;

Начин на приготвяне на ньоките:

1. Опичаме картофите на фурна с обелките, увити в алуминиево фолио, за да запазим влагата в тях максимално и да не изсушат при печенето. Когато са готови, обелваме внимателно, докато са още топли и смиламе в блендер или намачкваме на пюре с вилица.
!!! Важно при приготвянето на ньоките е, че картофите трябва да са топли, когато правим тестото.

2. Добавяме жълтъците, солта към картофите и 1 1/2 ч.ч. от брашното. Омесваме тестото и при нужда, прибавяма и останата 1/2 ч.ч. брашно. Тестото трябва да е средно на твърдост и не много лепкаво.

3. Слагаме тенджера с подсолена вода да завира, докато оформим ньоките.

4. Разделяме тестото на 4 и всяка четвъртинка оформяме на руло с диаметър около 1 см. Използвайки шпатулка или остър нож, нарязваме на парченца и овалваме внимателно в брашно.

5. Варим всяка порция в подсолената вода за около 1 минутиа, СЛЕД като ньоките изплуват на повърхността на водата.

Начин на приготвяне на соса:

1. Измиваме гъбите и аспержите добре и ги нарязваме на парченца.

2. Загряваме зехтина в малка тенджерка и задушаваме гъбите за няколко минути. През това време в друга тенджерка слагаме подсолена вода да заври и сваряваме аспержите само за около 40 секунди до минута. Не повече, защото искаме да останат хрупкави и свежи.

3. Към задушените гъби, добавяме сметаната, докато кипне, след което намаляваме огъня и смачкваме чесъна и го прибавяме.

4. Намачкваме синьото сирене и го прибавяме в тенджерката. Нарязваме на ситно босилека и слагаме и него.

Сервираме в дълбока чиния част от соса и порцията ньоки. Отгоре декорираме с измитата и подсушена рукола и поръсваме с пармезан.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s