Емоционална интелигентност и Кексов пай с ревен

Не позволявайте заглавието на поста да ви подлъже, че ще влизам в дълбоки размисли и страсти на сериозни теми, все пак целта на блога е друга. Емоционална интелигентност и Кексов пай с ревен … кой както ги предпочита и не задължително в тази последователност 🙂

Бях ви споменала за една от книгите, които четях доскоро и колкото повече време минава и се опитвам да прилагам на практика наученото, толкова повече осъзнавам, че е трябвало да я прочета отдавна. Даже бих гласувала с две ръце да има задължителен предмет в училище по “Емоционална интелигентност” или курс в университетите… Всеки за себе си знае кои са му силните и кои слаби страни, не знам дали вярвате в зодии и връзката им с изграждането на характера, но то със сигурност има връзка между формирането на нрава с околната среда/заобикалящи хора по време на растеж. А дали си само дете или не, още повече. Наблюдавайки повечето ми приятели и познати, които си имат брятя/сестри.

Аз съм единствено дете и без свян (което само подкрепя тезата ми) мога да кажа, че съм абсолютен егоист и в много ситуации винаги мисля първо за себе си. И въпреки че до себе си имам абсолютната противоположност, който мисли първо за другите и след това за себе си и подхожда дипломатично във всяка една ситуация, аз не съм от този тип хора. Не се чудя и мая как ще се почувства опонента ми или защо аз се чувствам по определен начин и какво всъщност значат емоциите, които изпитвам.

Емоционалната интелигентност и умението да извличаш полезното от всяка емоция, макар и на пръв поглед лоша, е дяволски полезно. То учи, а и помага да овладееш себе си и да не реагираш емоционално. За нас, жените, това си е важно оръжие. За себе си мога да кажа, че “връщайки назад лентата”, бих могла да постъпя по-правилно (ако изобщо има правилно и по-правилно) на моменти и да си спестя яда, срама и съжалението.

Не знам, може би ако децата бяха научени да анализират и обмислят повече събитията и случките, нямаше да има толкова агресия и насилие сред тях и тийновете. Тук може би е най-добре да се включат майките, защото моята теза е само “суха” теория и към момента не бих могла да я подкрепя с примери, които съм приложила на практика.

А сега ще ви оставя да размишлявате на горната тема, докато забърквате долния Кексов пай с ревен.

Още едно интересно предложение, бих казала, колкото и нескромно да прозвучи. Но и то стана много добре и с голям кеф си го хапнахме.

Кексов пай с ревен

Необходими продукти*:

*За форма с диаметър 20см.

За пая:

  • 2 с.л. нишесте;
  • ~55 гр. захар (1/4 ч.ч.);
  • 250 гр. готварска сметана;
  • 20 гр. масло;
  • Ванилия Dr. Oetker;

За кекса:

  • 200 гр. меко масло;
  • 110 гр. захар;
  • 2 яйца;
  • 190 гр. брашно;
  • 2 ч.л. бакпулвер;
  • 40 гр. царевично нишесте;
  • 2-3 стръка ревен;
  • Щипка сол;
  • 20 гр. разтопено масло;
  • 4 с.л. кристална захар;

Начин на приготвяне:

За пая:

  1. В малък съд кипваме млякото с нишестето и захарта, бъркайки непрекъснато.
  2. Сваляме от огъня и им добавяме им ванилията и маслото, разбъркваме, докато се смесят всички продукти и покриваме с прозрачно фолио, за да не изсъхва. Оставяме на хладно, докато изстине.

За кекса:

  1. Загряваме фурната на 180С.
  2. Разбиваме маслото със захарта и им добавяме едно по едно яйцата.
  3. Прибавяме брашното, бакпулвера, солта и нишестето.
  4. Измиваме добре ревена и половината го нарязваме на кубчета, а останалата половина на ленти с големината на половината от диаметъра на формата, в която ще печем. Т.е. около 9-10 см.
  5. Покриваме дъното на съда с хартия за печене. Сипваме 1/2 от кексовата смес в тавичката.
  6. Добавяме отгоре от парченцата ревен и заравняваме.
  7. Отгоре добавяме изстиналата смес за пая, а върху нея останалата половина от кексовата смес.
  8. Подреждаме ревена като слънчеви лъчи отгоре, намазваме с 20те грама разтопено масло и поръсваме с 4те с.л. захар.
  9. Печем около 1 1/2 ч. или до суха клечка. Ако започне да ви загаря отгоре, покрийте с алуминиево фолио.

Когато сервирате, може да гарнирате с разбита сметана или маскарпоне с крем сирене (50:50) с пудра захар на вкус.

Да ви е сладко!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s