Френска лучена супа (от Прага)

Преди няколко години, когато бяхме в Прага, ядохме лучена супа. И въпреки че не беше десерт, това беше едно от най-вкусните неща, които бях опитвала някога. Бих се върнала там само, за да изям още една порция от вкусната супа.

Сервираха я с разтопен кашкавал на дъното на купичката, препечена дебела филийка с разтопено синьо сирене отгоре, потопена цялата в супата. Когато загребваш от супата, загребваш и част от разтопения кашкавал и хващаш бързия влак за седмото небе, под една ръка с ароматите и вкусовете от божественото хапване. Да, навярно бих се върнала там и заради самия град ( в който междудругото бих живяла), но супата… И да се чудиш с какво бях толкова заета цели 3 години, откакто бях там, за да приготвя една супа…

В последствие, когато се разтърсих за рецепта на лучената супа от Прага… разбрах, че всъщност лучената супа изобщо не е Пражка запазена марка, а Френска. Това, разбира се, изобщо не помрачи представите ми. Всички разновидности на рецепти, които прегледах, имаха няколко основни правила: да се използва бях лук, бяло вино и да се готви дълго, докато лукът почти започне да се разпада.

Леко импровизирах с моята супа, но вкусът беше почти като този, който си спомнях от Прага (и казвам почти, защото не сложих кашкавал). Ето и моят вариант:

Френска лучена супа

Необходими продукти:

 • Около 1кг. бял лук;
 • 3-4 с.л. масло;
 • сол;
 • черен пипер;
 • 1 ч.ч. бяло вино;
 • 5 ч.ч. вода;
 • синьо сирене;
 • 2 с.л. брашно.
 • няколко филии хляб;

Начин на приготвяне:

 1. Нарязваме лука и го слагаме в тенджера с маслото, солта и черния пипер. Готвим със затворен капак около 30мин, докато лукът омекне напълно.
 2. Махаме капака и оставяме няколко минути. Добавяме брашното и бъркаме непрекъснато.
 3. След това когато водата от лука се е изпарила напълно, заливаме с бялото вино и добавяме водата. Оставяме да къкри на тих огън за около час и половина – два. Опитвайте, докато се готви и подправете по ваш вкус.
 4. Докато се готви супата, запичаме хляба с малко синьо сирене отгоре. Аз поръсих с малко чубрица готовите филийки, защото просто не мога без нея.
 5. Сервираме супата гореща и с филийка хляб.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s