Великденски Козунак

Миналата година по Великден не бяхме в България и посрещнахме празниците отвъд океана с много хубави и весели хора. Беше различно празнуване, но беше и много приятно. В Голямата ябълка всичко може да се намери. В Куинс в Ню Йорк има район, който е населен изцяло и само с гърци и българи. Там скътана измежду сградите се крие една хубава пекарна, която е собственост на двама гърци. В нея може да намерите от Великденски козунаци, през френски макарони до кюнефета, питки, хлябове и други вкусотии. Ароматът се носи още преди да си влязъл в помещението и е направо магичен!

Винаги ще носим хубавия спомен от Великден, прекаран далеч. В крайна сметка не е важно къде си, а да се чувстваш добре.

Надявам се, че вие се чувствате на мястото си и ви пожелавам весели празнични дни!

Великденски козунак

Необходими продукти:

  • 3 яйца (+ още едно за намазване отгоре);
  • 200 гр. захар;
  • 200 мл. прясно мляко;
  • 80 мл. олио;
  • 12 гр. суха мая (1 и 1/2 пакетче);
  • 550-600 гр. брашно;
  • ванилия;
  • кората на един лимон;

За плънката използвах малко марципан, захаросани корички от портокал, лимон и помело, както и стафиди.

Начин на приготвяне*:

  1. Активираме маята като я изсипваме в 1/3та от затопленото мляко с лъжичка захар.
  2. Към останалата част от млякото разтваряме захарта. Отделно пресяваме брашното в купа.
  3. Към 3/4 от брашното ( останалата 1/4та част се добавя при нужда. В зависимост от големината на яйцата и останалите продукти могат да поемат повече или по-малко брашно) добавяме 3те яйца, лимоновата кора, ванилията, 1/2 от олиото, млякото със захарта и маята.
  4. Започваме да бъркаме на бавна степен с приставките за тесто на миксера, докато тестото се отдели от стените и се оформи като топка в средата на съда. Отнема около 10тина минути. Тестото трябва да е меко и да не лепне на пипане.
  5. Малко по малко добавяме и останалата половина от олиото, докато се поеме от тестото.
  6. Премесваме на мазен плот и оставяме в купа и на топло да втаса и да удвои обема си.
  7. Когато е втасало, вадим и го премесваме отново и пак го оставяте да втаса до удвояване на обема.
  8. След второто втасване, е време да се оформи и да се добави плънката. Нарязах марципан на малки парчета, добавих му захаросани корички от цитруси и стафиди.
  9. Преместваме го във формата за печене (24см), покрита с хартия за печене и оставяме да втаса трети път, докато удвои обема си.
  10. Готовият козунак се маже леко с разбито яйце, поръсваме със захар и ядки.
  11. Печем на 170С за около час, но все пак проверявайте с дървена клечка. Ако започне да загаря отгоре, покрийте с фолио.

* За този козунак ще е нужно да втаса 3 пъти, предвидете си време при готвене!
Източник на рецептата – тук.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s