Кокосова мус торта

Много хубава торта, която може да приготви всяка домакиня и начинаещ кулинар-сладкар.

Напоследък не съм от най-разговорливите, но не е защото няма какво да кажа, а защото предпочитам да изчакам подходящия момент. Много е интересно, когато можеш да се дистанцираш от ситуация, в която си участник и да наблюдаваш като зрител. Да съзерцаваш поведението на другите участници. В момента съм зачела книга, свързана с нашумялата емоционална интелигентност (emotional intelligence) и може да се каже, че прилагането на практика това, което си научил, си е даже забавно.

Но няма да се отклонявам от целта на днешната публикация и ви давам рецептата за Кокосова мус торта.

Какво ще ви е необходимо?

За основата:
  • 1 1/2ч.ч. брашно;
  • 1 ч.ч. кафява захар;
  • 4 ч.л. какао;
  • 1 ч.л. сода;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1 ч.ч. вода;
  • 1/2 ч.ч. разтопено масло;
  • 2 с.л. оцет;
  • ванилия;
  • 1 с.л. нес кафе;
Начин на приготвяне:
  1. Смесваме брашното, содата, солта и какаото и пресяваме 2 пъти.
  2. Смесваме водата и кафето в чаша.
  3. Разбиваме захарта с маслото на крем и им добавяме ванилията и оцета.
  4. Прибавяме сухите съставки, редувайки с кафето и бъркаме до хомогенизиране.
  5. Изсипваме 2/3 от сместа във форма с диаметър 20см, която сме покрили с хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 180С за 30-35 минути.
  6. Останалите 1/3 изсипваме във форма с по-малък диаметър. Ако нямате, изпечете два еднакви блата.

За кокосовия мус:

  • 1/2 ч.ч. студена вода;
  • 2 пакетчета желатин;
  • 1 опаковка кокосово мляко (375мл);
  • 1/2 ч.ч. бяла захар;
  • 2 ч.л. аромат на кокос;
  • 1 1/2 ч.ч. сладкарска сметана за разбиване;
  • 1 ч.ч. кокосови стърготини;
  • кората на 1 лайм;
Начин на приготвяне на кокосовия мус:
  1. Разтваряме желатина във водата и оставяме да набъбне, както е описано на опаковката;
  2. Загряваме кокосовото мляко със захарта в касерола, докато захарта се разтопи (без да кипва).
  3. Оставяме я да изстине 10-15минути и прибавяме желатина и кокосовия аромат. Оставяме настрани докато изстине напълно.
  4. Разбиваме сметаната до меки върхове и на няколко пъти прибавяме вече изстиналото кокосово мляко като бъркаме с шпатула. Накрая добавяме и кокосовите стърготини. и разбъркваме внимателно.

Сглобяване на тортата:

Във форма с падащи стени ще ви е най-удобно (със същия диаметър, т.е. 20см).
Слагате основата, пристягате с ринга и изсипвате 1/2 от кокосовата смес, поставяте отгоре по-малкия блат, а върху него и останалата кокосова смес. Оставяте тортата за една нощ в хладилник.
При сервиране може да поръсите с кората от лайм.
Да ви е сладко!

Advertisements

One thought on “Кокосова мус торта

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s