Панетоне

С тази рецепта улучих право в десетката! Само за последните две седмици я приготвих 4 пъти като всеки път прибавях различни неща – от черен и бял шоколад, през портокалови корички до ядки, а понякога и микс.

Преди 1-2 зими се опитах да приготвя панетоне, но явно не му дадох достатъчно време да втаса. Сега му дадох цялото време, което му беше нужно и то по три пъти на доза 🙂

Гарантирам, че ако спазвате рецептата, ще получите вкусен коледен хляб!

 

Необходими продукти:

1. За заготовката:

  • 3/4 ч.ч. брашно;
  • 1 пакетче суха мая;
  • 1/3 ч.ч. топла (не гореща) вода;

2. За тестото:

  • 2 1/4 ч.ч. брашно;
  • 1 ч.ч захар;
  • 30 гр. меко масло;
  • 1/4 ч.ч. топла вода;
  • 2 големи яйца;
  • 1 пакетче суха мая;
  • щипка сол;
  • ванилия;
  • щипка индийско орехче и канела;
  • 1 ч.ч. портокалови корички;
  • 1/2 ч.ч. шоколад на малки парченца;

Начин на приготвяне:

  1. Смесваме всички продукти от за заготовката и ги оставяме в купа, покрити плътно с прозрачно фолио, за да втаса.
  2. Към втасалата смес от заготовката прибавяме брашното, захарта, маслото, водата с пакетчето мая, ароматите и яйцата. Ако имате миксер  с приставка за тесто, сложете я още от началото. Трябва да месите тестото с миксер около 10 минути. Накрая ще получите гладко и меко, но много разтегливо тесто.
  3. Слагате в дълбока купа и покривате отново с прозрачно фолио и оставяте на топло и тъмно място да втаса повторно поне за 1.5-2 часа.
  4. След като е втасало (удвоило или утроило обема си) прибавяме портокаловите корички и шоколадовите парченца и бъркаме с лъжица, за да се разпределят равномерно в тестото. Бъркането ще е трудно, защото тестото е като дъвка.
  5. Разпределяме тестото във високи и кръгли форми за кекс с широчина около 10-12см. Ако нямате висока форма за кекс, намажете тази, която имате с масло и оформяте борд с двоен пласт хартия за печене като оставяте по-голямата част да стърчи над стените на формата.
  6. Внимателно разпределяте тестото в двете форми и след това покривате с прозрачно фолио, за да втаса трети път за около 1.5-2 часа. Трябва да е на топло и тъмно място, за да втаса успешно. Тестото отново ще удвои/утрои обема си в зависимост колко време стои и колко е гъсто тестото.
  7. Загряваме фурната на 210С без вентилатор и печем 10 минути. След това намаляваме фурната на 190С и печем още 10 минути. Накрая намаляваме на 180С и печем още 25 минути. Проверявайте с дървена клечка и ако излезе суха, значи е готово. Ако започне да загаря отгоре, покрийте с алуминиево фолио.

източник: http://bakingamoment.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s