Магичен кейк с тиква

Само по себе си словосъчетанието “магичен” и “тиква” си е доста смешно. Напоследък сме на вълна “комедия”. Голям фен съм на stand-up комедията. Изгледала съм повечето шоута на Джордж Карлин, който се шегува с политиците и администрацията на много високо ниво, което не мисля, че някой лесно би достигнал. Едно от по-известните му шоута е You Are All Diseased и за заинтересованите и почитателите на черния хумор, давам препратка от youtube – линк https://www.youtube.com/watch?v=RHot3XQQ_5Q .

Друг любим комедиант е Карлос Менсиа. Не дотолкова известен с изявите си като актьор и писател, а по-скоро с болката в корема, която остава от смеха след негово шоу. Едни от най-дискутираните теми, които засяга, са за расизма, (е)миграцията и разликите между различните социални прослойки. Едно от шоутата му съм гледала многократно и за съжаление само онлайн, но си заслужава. Казва се “Not for the easily offended” и предупреждавам, че е за хора с чувство за хумор 🙂 (линк в youtube – https://www.youtube.com/watch?v=LeqbZYBlKA8)

Горещо ви препоръчвам да се позабавлявате и да изслушате някое от шоутата. Но да се върнем в България. Не мислех, че ще се смея с глас и плача на подобен тип забавление у нас, но ето че това се случи. Вече няколко пъти посетихме The Comedy Club и хората там има какво да предложат, така че ако се чудите какво да правите някоя вечер, вижте програмата им – https://www.facebook.com/comedyclubsofia/?fref=ts

Та под влиянието на комедията наоколо, пък и тази, която се разиграва на политическата сцена по света и у нас, също ме кара да се присмивам на различни неща и обогатявам чувството си за хумор.

Колкото до десерта за днес, съвсем сериозно е неприлично вкусен и лесен за приготвяне. Вижте още по-долу:

Магичен кейк с тиква

Необходими продукти:

  • 4 яйца, разделени белтъци и жълтъци;
  • 1 ч.л. лимонов сок;
  • 3/4 ч.ч. кафява захар;
  • Ванилия;
  • 1/2 ч.л. канела;
  • 1/2 ч.л. индийско орехче;
  • 1 ч.ч. пюре от тиква (сварена и намачкана прясна тиква);
  • 3/4 ч.ч. разтопено масло;
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно;
  • 1 1/2 ч.ч. кондензирано мляко;
  • Пудра захар;

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме фурната на 165С и намазваме правоъгълна тавичка с масло. (аз направих грешката да сложа и хартия за печене, която после затрудни нарязването, защото беше прекалено овлажнена)
  2. Разбиваме белтъците със сока от лимон до твърди върхове. Изсипваме ги в друга чиста купа и оставяме настрани.
  3. Разбиваме жълтъците с кафявата захар като им добавяме подправките. След това и пюрето от тиква и разбъркваме за около минута.
  4. Добавяме маслото и разбиваме за още минута.
  5. Прибавяме на няколко пъти брашното, а след него и кондензираното мляко.
  6. Накрая, използвайки шпатула, а не миксер, добавяме на няколко пъти разбитите белтъци.
  7. Изсипваме в тавичката и печем около 60-70 минути. Ако започне да потъмнява много отгоре, покрийте с алуминиево фолио. Когато е готов, оставяме да изстине напълно, поръсва се с пудра захар и режем на квадрати.

п.с. Аз имах останало маскарпоне и крем сирене, които смесих с малко пудра захар и декорирах. Но кейкът е достатъчно вкусен и без тях.

Добър апетит!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s