Царевична питка в тиган

Напоследък преустанових готвенето в тиган. Дали за блатове за торта, за пица или за питка. Взеха да се получават нещата, както трябва 🙂

Тази питка не се меси и не трябва да втасва или изобщо да чакате за нещо, освен да се изпече и да я хапнете. Топла и току-що излязла от фурната или дори студена, все си е вкусна.

Стига да имаш под ръка царевично брашно, готов си за готвене.

Ето и необходимите продукти:

  • 1 1/4 ч.ч. царевично брашно;
  • 1 ч.ч. брашно;
  • 2 с.л. захар;
  • 1 1/2 ч.л. сол;
  • 2 ч.л. бакпулвер;
  • 1/2 ч.л. сода;
  • 1 1/2 ч.ч. айран;
  • 2 големи яйца;
  • 1/4 ч.ч. масло;
  • 1/2 ч.ч. рикота по желание;
  • чубрица;

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме фурната на 220С. Слагаме тиган с огнеупорна дръжка да загрява във фурната.
  2. Смесвам сухите съставки в купа. В друга купа смесваме яйцата, айрана и маслото. Сипваме сухите към мокрите продукти.
  3. Намасляваме внимателно нагорещения тиган и изсипваме сместа, след което слагаме обратно във фурната да се пече. За предпочитане е да се пече без вентилатор, но ако фурната ви не поддържа такъв режим, сложете алуминиево фолио, за да не загори отгоре. Пече се около 25 мин или докато забита клечка излезе суха.
  4. Малко преди да извадим от фурната, намазваме с рикотата и поръсваме с чубрица. Връщаме обратно в топлата фурна за 10тина минути.

Да ви е сладко!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s