Код Италия: Тортелони със сирене и спанак

След няколкото миналогодишни ходения до Италия и обиколките до едни от най-красивите градове, вече ме е обзела носталгия да се върна там. И макар седмица след като се върнах от Гърция, вече планувам следващото излизане извън граница към страната на ботуша, пастата и хубавото вино.

Говорейки за паста, преди време любовта ми към нея ме отведе до известно училище в София, където се провеждат кулинарни курсове. Един от тях беше за домашната паста. И както стана с курса за френски макарони, който беше още по-отдавна, пастата си я приготвям от време на време, но така и не остава момент, в който да я снимам и да ви я покажа (се похваля от произведението!). Домашната паста е наистина неустоимо вкусна и лесна за приготвяне и не мислех, че ще намеря място, от което да мога да си закупя вече готов продукт, който да се доближава до прясната паста. И както се досещаш, това се случи. Все пак съдбата винаги трябва да напомня за себе си като променя вижданията ни за нещата. Ти си мислиш едно, пък то излиза друго, та даже и по-добро.

В случая говоря за готови тортелони. За тези като мен, които не знаят каква е разликата между тортелини и тортелони (добре, че посетих курса за домашна паста!), ще кажа, че тортелоните са като тортелините, но по-големи и обикновено са с плънка от сирене и някакъв зеленчук.

Всеизвестна е добрата комбинация от сирене и спанак и затова аз избрах точно такива. Въпреки че не съм особен фен на спанака, както вече съм ви казвала, от време на време му давам шанс. Като изключим зелената баница със спанак, която надали някога ще заобичам 🙂

Тази рецепта е бърза и изключително лесна, каквито всички ги харесваме. Разбира се, ще са ти нужни пакет тортелони. За тези с хубавия вкус, за които говоря, можеш да си поръчаш онлайн от БИО магазин Спирала (www.spirala.bg) Доставката става бързо и лесно.

Вижте необходимите продукти:

 • Пакет пълнозърнести тортелони със сирене и спанак;
 • 1 малка опаковка готварска сметана;
 • Сол на вкус;
 • Босилек – пресен или сух, какъвто предпочитате;
 • Пармезан

Начин на приготвяне:

Сваряваме тортелоните във вряща подсолена вода, както е оказано на опаковката. Препоръчвам да не изсипвате целия пакет във водата, тъй като това ще понижи рязко температурата и водата ще трябва да заври отново. Което означава, че пастата ще се кисне ненужно в топла вода. Трябват й около 8-10 минути.

Докато пастата се вари, в касерола сипваме сметаната, нарязваме пресния босилек или сипваме сух, ако използваш такъв. Бъркаме непрекъснато, докато сметаната започне да завира и изсипваме вече сварените тортелони. Оставяме на котлона за няколко минути като разбъркваме, за да не загори сметаната.

Докато е гореща, сипваме в чиния и настъргваме пармезан отгоре.

Бързо, лесно, вкусно! 🙂

Да ти е сладко!

Advertisements

3 thoughts on “Код Италия: Тортелони със сирене и спанак

 1. Паста, хубаво вино, мммм, Италия те кара да се влюбиш в нея дори само с храната си…Чудесно ми звучат тези тортелони. Въпреки, че в началото имах очакването да си ги приготвила ти. 🙂

  Like

  1. И на мен много ми хареса със сирене и спанак. Може би ще започна да го обичам този спанак най-после 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s