Чийзкейк-торта

Лятната въртележка така ме е завъртяла, че изобщо не съм разбрала как съм пропуснала да ви споделя тази страхотна рецепта! Преди няколко дни се бях заровила из снимките на лаптопа ми, когато попаднах на папката със снимки за тази торта. И в този момент сякаш някой ме удари с мокър парцал. Сама си стоях ухилена пред екрана. Вярно, че на всеки му се случва да отлага или забравя, но не е типично за мен да забравям такива важни неща 🙂 Изобщо не мисля и да се оправдавам, че идва море, че вече ми е лятно и отпускарско или че сатурновата дупка се разполага с ежедневието ми, както си иска …. Но не сега е моментът да ви занимавам с излишна и ненужна информация.

Правила съм много торти, но като че ли тази е един от фаворитите ни. Не само с вкус и външен вид, но и приготвянето е лесно. Хапнахме я на вилата, където човек може да се наслади на пълен релакс. Където единственото нещо, което чуваш, докато си пиеш кафето и хапваш тортичката, са чуруликащите птички или далечен лай на някое куче.

А като стана въпрос за кучета, тази красавица дойде отнякъде при нас …

Казвам “отнякъде”, защото никой в селото не я е виждал и най-вероятно “любящите” й предишни собственици са решили, че й е време да мигрира… Има много цветущи епитети, с които бих ги нарекла такъв тип хора, но съм сигурна, че и вие сами ще се досетите за много други. Кръстихме я Кари и й трябваше не повече от една седмица, за да свикне с новото си име. Много любвеобилна и гальовна душица е. Може би единственото, което никога не й е достатъчно, е чесането и храната. Не се различава от другите кучета по нищо.

Но да се върнем на тортата.

Какво ще ви е необходимо?

За чийзкейка:

  • 225 гр. крем-сирене (Използвах Филаделфия);
  • 2/3 ч.ч. бяла кристална захар;
  • щипка сол;
  • 2 големи яйца (или 3 по-малки);
  • 2/3 ч.ч. заквасена сметана;
  • ванилия;

За блатовете:

  • 2 1/2 ч.ч. брашно;
  • 1 1/2 ч.ч. бяла захар;
  • 3 с.л. неподсладено какао за готвене;
  • 1 1/2 ч.л. сода;
  • 1 ч.л. сол;
  • 2 големи яйца;
  • 1 1/2 ч.ч. олио;
  • 1 ч.ч. айран;
  • 2 с.л. червена сладкарска боя (ако използвате кремообразна. Ако е суха, до получаване на наситен червен цвят)
  • 2 ч.л. ванилия;
  • 2 ч.л. бял оцет;

За крема:

  • 2 1/2 ч.ч. пудра захар;
  • 250 гр. крем сирене;
  • 1/2 ч.ч. масло на стайна температура;
  • 1 ванилия;

Допълнително и по желание:

  • Шепа ягоди;
  • 1 лайм;

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме фурната на 175С. Приготвяме си кръгла форма за печене с диаметър около 22см. Намазваме я с масло и покриваме дъното с хартия за печене. Увиваме я с алуминиево фолио от външната страна. Това се прави с цел чийзкейкът да не избяга, т.е. да не изтече, защото няма да има основа от бисквитки, която да го задържа 🙂
  2. Разбиваме крем-сиренето и му добавяме захарта и солта. След това едно по едно прибавяме и яйцата като сме разбили първото добре преди да прибавим следващото. Накрая слагаме и сметаната и ванилията. Не разбивайте прекалено много, само до хомогенизиране.
    Изсипваме сместа във формата, която сме си приготвили и печем на водна баня за около 45 минути до час.
    Когато е готов, оставяме да се изстине върху решетка и след това го прибираме във фризера за няколко часа. Трябва да се замрази напълно.
  3. Тук идва реда да си приготвим блатовете, докато чийзкейкът се замразява. Загряваме фурната на 180С.
    Намасляваме форма за печене със същия диаметър и я покриваме с хартия за печене.
  4. Смесваме брашното, захарта, какаото, содата и солта. Добавяме яйцата, олиото, айрана, ванилията и оцета и разбиваме добре. Накрая прибавяме и боята и отново разбиваме, за да оцветим цялата смес.
    Изсипваме 1/2 от сместа във формата* и печем за около 30-35 минути. Когато е готов, оставяме да изстине на решетка и повтаряме печенето с втората половина от сместа.
  5. За да приготвим крема, разбиваме всички продукти (маслото трябва да е на стайна температура!) до хомогенизиране и прибираме в хладилник.
  6. За сглобяване на тортата: Поставяме блат и го намазваме с много тънък слой от крема. Отгоре поставяме замразения чийзкейк, а върху него втория блат**. Цялата торта измазваме с крема и по желание, настъргваме кора от лайм. Прибираме в хладилник за няколко часа или за през нощта.

*Ако имате две форми по 22см, може да печете двата блата едновременно. Аз имах само две, едната от които използвах за чийзкейка, а в другата пекох двата блата.

**Ако искате, може да нарежете ягоди на тънки парченца и да ги подредите върху чийзкейка.

Advertisements

4 thoughts on “Чийзкейк-торта

  1. Ели, не знам с кое да започна… И на вила искам, и такава торта искам, ама май най искам една такава красавица да ме открие и мен. 🙂 Само дано не е загубена и да я търсят стопаните… Може би да пишеш в интернет? Защото изглежда доста добре гледано куче. Прекрасна е даже! 🙂
    Поздрави от мен!

    Like

    1. Гериии, как ме радваш всеки път с топли думи, ако знаеш!
      За кучото – писахме, снимки публикувахме, но никой не даде сигнал. А тя изглежда добре сега (заради грижите ни), като дойде, не беше много добре.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s