Карамелено-ябълков кекс с бира

Благодарение на МЕТРО и тяхното вкусно предизвикателство, което беше отправено към всички, посетили Вторите Годишни Кулинарни Награди за Блогъри , преоткривам употребата на кехлибарената течност, позната още и като бира 🙂

Миналата рецепта с поничките се хареса много и мисля, че тази също ще ви допадне и стори интересна.

Вижте сами.

Необходими продукти за Карамелено-ябълков кекс с бира:

За карамеления сос:
3/4 ч.ч захар;
2 с.л. вода;
2 с.л. масло

За кекса:
3 ч.ч. брашно;
5 с.л. захар;
2 1/2 ч.л. бакпулвер;
1/2 ч.л. сол;
1/3 ч.ч. начупени сурови лешници;
1/2 ч.л. канела;
1 голяма ябълка, измита и обелена, нарязана на кубчета;
350 мл. бира;
4 с.л. масло;

 

Начин на приготвяне:

1. За карамеления сос сипваме всичко в нагорещен тиган и разбъркваме леко, докато маслото се разтопи. Оставяме за около 5 минути до златист цвят.
2. За кекса смесваме всички сухи съставки и им прибавяме бирата и маслото. Разбъркваме и накрая объркваме и парченцатата ябълка и половината от лешниците в тестото.
Изсипваме сместа във форма за печене, която предварително сме покрили с хартия за печене.
3. Изсипваме останалите лешници върху тестото, а върху тях изливаме горещия карамел (ако е изстинал, загрейте лекео тигана)
4. Печем на 180С без вентилатор за около час и половина. Може да проверяваме с дървено шишче, което трябва да излезе сухо.
Когато е готов, оставаме да изстине върху решетка и поръсваме с пудра захар.

Много добре ми се съчета с чай и с кафе 🙂

Да ви е сладко!

Advertisements

2 thoughts on “Карамелено-ябълков кекс с бира

  1. Дали няма да е прекрасна седмицата с парченце от този разкошен кекс със сутрешното кафе?!?!
    Как ухае само на лешници, ябълки, карамел, масло…, оставам без думи, само въображението ми се вихри 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s