Торта “Ню Йорк”

Толкова отдавна не съм писала тук и имам толкова много да ви разкажа и покажа за последните един-два месеца, че дори не знам откъде да започна. Още се опитвам да структурирам и синхронизирам всички снимки и истории … През последния месец прелетяхме повече от 20 000 километра, отивайки на Запад. Спрях се в най-любимия ми град, посетихме президента на САЩ, разболяхме се, оздравяхме, прелетяхме континента, за да видим, че Слънчевият щат на Западното крайбрежие може и да не е чак толкова слънчев, когато поиска. Сбъднах дългочакана мечта и наистина не исках да си тръгна никога от този град и това място! Порадвахме се на хубави пътища и шофирахме страхотен Мустанг до града, където се снимат повечето филми и американски видеоклипове на песни. Поиграхме в града на греха и се отдадохме на забавления. Имахме емоции, заради които ще трябва да дадем втори шанс на Вегас! След това изминахме няколко щата, за да стигнем до една от най-големите язовирни стени, сбъднах една мечта с едно от най-красивите места на Земята точно по залез. Видяхме невероятен Национален парк, от който ще ти спре дъха дори и от снимките! Шофирах повече от 5 часа без да спирам по тъмно без дори да имам представа за времето. Посетихме една от най-големите зоо-градини в Света и видяхме приятелство между леопард и куче. Стигнахме и до къщата на “Двама мъже и половина” с колела по крайбрежната алея на брега на океана. И понеже това не ни беше достатъчно, отидохме и до страната текилата, където се се убедих, че местата от картичките с безкрайно широки и бели плажове съществуват и в реалния свят. Където кокосовите орехи се берат сутринта, за да се правят коктейли в тях. Където пауни се разхождат между хората и палмите се използват вместо чадъри на плажа.

Много, много имам да ви разказвам и нямам търпение да ви покажа всичките тези красиви места! 🙂

Колкото до тази торта, тя си чака реда доста дълго! Кремът за нея много ме изненада и не бях абсолютно сигурна какво ще излезе накрая, но си заслужава вниманието.

Торта “Ню Йорк”

За шоколадовия блат:

  • 1 1/2 ч.ч. брашно;
  • 1 1/2 ч.ч. захар;
  • 3/4 ч.ч. какао;
  • 1 1/2 ч.л. сода;
  • 1 ч.л. бакпулвер;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1/4 ч.ч. олио;
  • 3/4 ч.ч. айран;
  • 3/4 ч.ч. горещо кафе;
  • 2 чйца;
  • Ванилия;

За крема:

  • 1 ч.ч. масло;
  • Ванилия;
  • 1/2 ч.ч. захар;
  • 1 ч.ч. кафява захар;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 2 1/4 ч.ч. брашно;
  • 1/2 ч.ч. + 2 с.л. прясно мляко;
  • 1 ч.ч. шоколадови капки (нарязан на дребно шоколад);

За шоколадовия ганаш:

  • 90 гр. шоколад;
  • Около 2/3 ч.ч. сметана;

За декорация:

  • Шоколад и шоколадови бонбони по избор;

Начин на приготвяне:

1. Загряваме фурната на 180С и намазваме с масло кръгла форма за торта с диаметър около 20 см. Поръсваме стените с какао и покриваме дъното с пекарска хартия и оставяме настрани.

Смесваме всички сухи съставки за блата в купа.
В отделна купа смесваме всички мокри като внимаваме при изсипването на кафето, сипвайки го малко по малко. Ако е прекалено горещо, яйцата ще се сготвят, а ние не искаме това! 🙂

Изсипваме сухите съставки при сместа с яйцата и кафето и разбъркваме до хомогенизиране.

Разпределяме сместа в три купички по равно. Това се прави с цел най-добре да премерим трите блата и да са с еднаква големина.
Изсипваме първата купичка във формата за торта и печем около 20 минути до суха клечка.
Когато е готов, внимателно изваждаме от формата и оставяме върху решетка да изстива.
Повтаряме тези стъпки и с останалите два блата.

2. За да приготвим крема, разбиваме маслото със захарите до крем. Добавяме ванилията и след това малко по малко добавяме и брашното. Накрая на бавна струя изсипваме 1/2 ч.ч. мляко и ако ви се струва прекалено гъст, добавете и 2те супени лъжици мляко.

Оставяме настрани.

3. Шоколадовият ганаш ще приготвим, когато тортата е сглобена и е била охладена за 30 мин. в хладилник.
За да сглобим тортата, редим блат и измазваме с 1/3та от крема. Повтаряме с останалите блатове като най-отгоре измазваме отново с крем. Прибираме в хладилник за поне 30 минути до час. Правим това с цел кремът най-отгоре да стегне и да се охлади, за да може при изсипването на топлия ганаш, веднага да стегне и да не се разпадне крема отгоре.

За приготвянето на шоколадовия ганаш, трябва да затоплим почти до кипване сметаната и да изсипем нарязания на малки парченца шоколад. Оставяме 20тина секунди и разбъркваме енергично. След това изливаме върху тортата. Редим нарязания шоколад и бонбони (аз използвах и бисквитки Орео), които сме приготвили и прибираме в хладилник отново и оставяме да стегне поне няколко часа.

Да ви е сладко 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Торта “Ню Йорк”

  1. Любим ми е този шоколадов блат.Много ефектна торта!Само брашното в крема вероятно е чаени лъжички.И как е на вкус със сурово брашно?Дали да не го заменя с ядково от лешници или бадеми.

    Like

    1. Здравей Вили!
      Брашното си е в чаени чаши 🙂 И аз бях много изненадана, когато я приготвях и внимателно прибавях брашното, защото кремът можеше да поеме по-малко или пък повече, но в крайна сметка беше точно толкова. Изобщо не се усеща вкус на брашно. Не знам как ще се получи с друг тип брашно, но може да опиташ с малка част и ако ти допадне, направо действай с него. Най-вероятно бадемовото просто ще попромени вкуса, но пак ще е приятно 🙂
      Ще се радвам да споделиш мнение как ти се е получила и какъв тип брашно си използвала 🙂
      Поздрави и хубав ден!

      Like

    1. Много благодаря за тези мили думи, Бети 🙂 Не мога да ти опиша колко ме радват!
      Разказите започвам съвсем скоро 🙂
      Поздрави!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s