Кокосова торта

С две ръце мога да кажа, че това беше най-вкусната и ароматна кокосова торта, която съм опитвала (и приготвяла). Рецептата е лесна за изпълнение, но има няколко интересни момента. А със сигурност кремът, с който се измазва тортата, ще ви заинтригува. Досега никога не бях приготвяла крем по подобен начин, но ми хареса и мисля да го използвам отново. О, да, забравих ли да кажа, че се приготвя само за 7 МИНУТИ!!!

Като цяло за приготвянето на цялата торта не мисля, че ще ви трябват повече от час и половина.

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 2 1/2 ч.ч. брашно;
  • 1 1/2 ч.ч. захар;
  • 1 ч.л. бакпулвер;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 1/2 ч.ч. кокосово мляко;
  • 1 ч.ч. кокосово масло, разтопено;
  • 2 белтъка;
  • 1 ч.л. кокосов аромат;

За крема между блатовете:

  • 6 жълтъка;
  • 1/2 ч.ч. захар;
  • 1/4 ч.ч. царевично нишесте;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1 1/2 ч.ч. мляко;
  • 1 ч.л. ванилия;
  • 1 ч.л. кокосов аромат;

За 7-минутния крем:

  • 1 1/2 ч.ч. захар;
  • 1/8 ч.л. сол;
  • 2 белтъка;
  • 1 ч.л. ванилия;
  • 1/3 ч.ч. вода;
  • 1 ч.л. лимонов сок;

Допълнително:

  • 200 гр. кокосови стърготини;

Начин на приготвяне:

Хубаво е да започнете от кремовете, за да може да стегнат и да изстинат.

За приготвянето на първия крем, смесваме жълтъците, захарта, нишестето и солта в касерола.
Затопляме млякото до леко кипене и го изливаме към яйчената смес при непрекъснато бъркане. Когато цялото мляко е изсипано, поставяме съда на слаб огън и бъркаме, докато се сгъсти. Това може да отнеме до 15тина минути, така че се пригответе да ви заболи ръката от бъркане 🙂
Накрая добавяме и ванилията.

Когато кремът се е сгъстил, го прекарваме през цедка и покриваме с прозрачно фолио. Оставяме да изстине напълно.

За 7-минутния крем слагате вода да заври в дълбок съд. В друг съд слагаме белтъците, захарта, солта, водата и лимоновия сок и разбъркваме леко.

Поставяме купата над кипящата вода като купата НЕ трябва да докосва врящата вода. Започваме да разбиваме с миксер на ниска скорост и така в продължение на 7 минути. Накрая прибавяме и валинията.

Когато е готов, махаме от огъня и оставяме настрана.

За приготвянето на блатовете:
Намазваме с масло и покриваме с хартия за печене форма за торта с диаметър 15 см. Ако нямате толкова малка, просто направете два вместо три блата.

Загряваме фурната на 175С.
Смесваме брашното, захарта, бакпулвера и солта в купа.
Добавяме кокосовото масло, кокосовото мляко, белтъците и кокосовия аромат.
Разбиваме добре на ниска скорост.
Печем на 2 (или 3 за 3 блата) пъти за около 25-30 минути.

Когато са готови, оставяме да изстинат върху решетка.

За да сглобим тортата, поставяме блат, мажем с 1/2 от нишестения крем, отгоре поставяме втори блат и отново мажем с крема. Поставяме последния блат и измазваме внимателно тортата със 7-минутния крем. Прибираме в хладилник за няколко часа и едва тогава декорираме с кокосови стърготини. След това връщаме в хладилника за цяла нощ.

Да ви е сладко!

Advertisements

One thought on “Кокосова торта

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s