Карамелен чийзкейк – първи и втори опит

Бях много ентусиазирана да приготвя такъв чийзкейк. Не защото се различава кой знае колко от обикновен ванилов чийзкейк, а защото комбинацията от вкусове ми се струваше адски вкусна!

И като цяло рядко подхождам лекомислено към някоя рецепта, но към приготвянето на тази се отнесох съвсем и затова тя …. се провали. Започнах с такова желание и така бързо всичко се сгромоляса 🙂 Защо ли? Вижте следващата снимка:

Горният чийз е този, който направих първи, а долният е неговата подобрена и желана версия за краен вариант. Която приготвих месец и половина по-късно, защото на никой не му се нрави такъв “провал”. Казвам провал в кавички, защото: 1во – не е станало кой знае какво и 2ро – учим се от грешките си, и 3то – не трябва никога да се отказваме. Разбира се, тук не става въпрос само за приготвянето на десерти. Аз съм един стопроцентов пример на тази “традиция”. Обикновено нещата ми се получават или от втори, или от трети опит.

Когато описвам приготвянето малко по-долу ще обърна внимание на момента, където човек (неопитен като мен) може да се обърка и да завърши със същия краен резултат. Ако съм събудила интерес и мотивация, виж по-долу търсения краен резултат и рецептата за него:

Необходими продукти:

За основата на чийза (около 28см.):

  • 300 гр. обикновени бисквити;
  • 100 гр. разтопено масло;

За чийзкейка:

  • 3 пакета крем сирене “Филаделфия”;
  • 200 гр. заквасена сметана;
  • 2 с.л. ванилов екстракт;
  • 3 чйца;
  • щипка сол;
  • 1 1/2 ч.ч. захар;

За карамеления сос:

  • 1 ч.ч. тофи сос (рецептата е по-долу);
  • 1/2 ч.ч. дулсе де лече;

Начин на приготвяне:

Смиламе бисквитите с маслото в блендер до получаване на хомогенна консистенция на мокър пясък. Изсипваме го във формата за печене и притискайки с ръце, оформяме основата за чийзкейка. Прибираме в хладилник, докато приготвим останалата част.

Вземаме купа и разбиваме яйцата със захарта за няколко минути.
Прибавяме им крем сиренето, солта и ванилията и отново разбиваме за около минута.
Накрая изсипваме и заквасената сметана като разбъркваме на ниска скорост за 30тина секунди, докато сместа се хомогенизира.

Така готовата смес изсипваме върху основата от бисквити и печем на водна баня за около час на 180С при предварително загрята фурна. Когато е готов, не вадим веднага от фурната, а я изключваме и отваряме леко вратичката като оставяме да поизстине за 15тина минути във фурната.

През това време си приготвяме тофи соса. Тук беше и моментът, в който аз сбърках, когато си помислих, че приготвяйки обикновен карамел, нещата ще ми се получат. Но бях в голяяяма грешка 🙂 Залях готовия чийзкейк с полу-изстинал карамел, който се втвърди и разрязването на мекия чийзкейк стана невъзможно.

Не беше вкусно, не беше и красиво и ето и разликата между двете парчета:


За да приготвиш тофи соса, виж тук.
След като сосът и чийзкейкът са готови, оставяме да изстинат – чийзкейка се прибира в хладилник за цяла нощ или няколко часа, докато тофи сосът изстине напълно.

Накрая вземаме 1 ч.ч. от готовия тофи сос (останалата част може да съхраниш в бурканче в хладилника) и дулсе де лечето и ги разбиваме заедно за няколко секунди.
Този сос изливаме върху чийзкейка и хапваме с кеф 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s