Най-вкусната шоколадова торта!

Преди да продължите надолу, трябва да ви предупредя, че това е една типично американска шоколадова торта. В нея няма плодове, украса и допълнителни шоколадови парченца. Това е торта от блат и крем. Но не искам да се подвеждате, защото наистина е невероятно вкусна и е една от най-вкусните, които съм правила и опитвала. А самото приготвяне е много лесно и всеки прохождащ в сладкарството, ще може да я приготви.

Продукти за блата:

 

  • 1 3/4 ч.ч. брашно;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 3/4 ч.ч. какао;
  • 2 ч.л. сода;
  • 1 с.л. бакпулвер;
  • 2 яйца;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 ч.ч. разтопено и охладено масло;
  • 1 ч.ч. силно черно кафе;
  • 1/2 ч.ч. айран;
  • 2 ч.л. ванилия;

Приготвяне на блата:

Загряваме фурната на 180С. Приготвяме си тавичка за печене с диаметър около 24см като я намазваме с масло и покриваме с хартия за печене.
В купа смесваме захарта, брашното, какото, содата, бакпулвера и солта. Разбъркваме и им добавяме останалите продукти. Разбиваме до хомогенизиране и изсипваме в тавичката.
Печем за около 30-35 минути или до суха клечка.
Когато е готов, оставяме да изстине в тавичката и изваждаме.
Трябва да е напълно изстинал, за да разрежем по дължина и да оформим два блата.

Продукти за крема:

  • 1 ч.ч. меко масло;
  • 1/2 ч.ч. какао;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 2 ч.л. ванилия;
  • 1 ч.ч. сметана за разбиване;
  • 1 ч.ч. фъстъчено масло;

Приготвяне на крема:

Разбиваме сметаната до пухкав крем. Добавяме й какаото и разбиваме отново.
Разбиваме фъстъченото масло с ванилията и солта и внимателно с шпатула прибавяме сметаната, разбърквайки колкото да се хомогенизират.
Накрая прибавяме мекото масло и разбъркваме отново с шпатула.

 

Сглобяване на тортата:

Ако не сме разрязали на две блата, за да се оформят два отделни, го правим сега.
Редим блат и мажем с крем, отгоре поставяме втория блат и измазваме тортата с остатъка от крема.
Прибираме за час в хладилник.


Да ви е сладко!

 

Advertisements

2 thoughts on “Най-вкусната шоколадова торта!

  1. Ели, за мен вкусна и американска не са думи, които да квалифицират една типична торта от там,(повечето торти са с много масло – масло в блатовете и масло в крема, основно и много захар) но тази явно е изключение. Блатът ми звучи като на Дяволската торта. Харесвам го защото има богат шоколадов вкус и естествена влажност. Кремът с добавка от фъстъчено масло и без никаква захар също звучи вкусно.

    Like

    1. Бети, така си е! Аз колкото и пъти да съм ходила до Щатите, не е имало торта, която да ми е харесала. Всичките им десерти са с прекалено маслени кремове и са ужасни. За Дяволската торта май не съм чувала (веднага се засрамвам!:) ), но блатовете са си достатъчно влажни и сочни, както казваш.
      Поздрави 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s