Гостуване на Жената Днес с Кафена торта БЕЗ брашно

Все повече и повече започвам рецептите, които се отличават с нещо интересно и нестандартно. Дали ще е десерт само с 2-3 продукта (по които съм се запалила напоследък) или ще е торта без брашно, всички габват вниманието. Лесно се приготвят и не съм засичала подобни десерти на българския пазар. Следващата рецепта е черешката на тортата и с нея гостувам на Жената Днес, на които благодаря за поканата! 🙂 Цялото интервю може да видите тук: Жената Днес Вижте рецептата по-долу:

Необходими продукти за блата:

(за форма с диаметър 20 см.)

Продукти за крема с кафе:

*Това не е платена реклама! Използвала съм продуктите и съм се убедила в качеството им. Не бих препоръчала продукт, който не съм тествала лично!

Приготвяне на блата:

  1. Разбъркваме маслото и шоколада на водна баня.
  2. Отделяме белтъците от жълтъците и прибавяме жълтъците един по един към шоколадовата смес като разбъркваме непрекъснато.
  3. Изсипваме и какаото към шоколадовата смес и разбъркваме и оставяме да изстине.
  4. Разбиваме белтъците на сняг със захарта и внимателно ги добавяме към изстиналата шоколадова смес, разърквайки с шпатула.

Намазваме форма за торта с падащи стени* с масло и покриваме дъното с хартия за печене.
*Ако нямате такава форма, покрийте и стените с хартия за печене, за да е по-лесно изваждането на блата след изпичане.

5. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 25 минути.
Когато е готов, оставяме да се охлади напълно.

За приготвянето на кафения крем:

  1. Разбиваме с телена бъркалка жълтъците и захарта и им прибавяме царевичното нишесте и ванилията.
  2. Изсипваме при тях и топлото мляко като разбъркваме добре. Слагаме сместа на тих огън и бъркаме непрекъснато, докато не се сгъсти.
  3. Когато свалим от огъня, прибавяме нес кафето и разбъркваме, докато се разствори от топлината на сместа. Оставяме настрана да изстине.
  4. Изсипваме желатина в студената вода и оставяме за 5-10 минути да набъбне. След това го слагаме на тих огън, докато се разствори и се прибавя към кафената смес, разбърквайки добре. Оставяме настрана да доизстива.
  5. Разбиваме на сняг сметаната и внимателно я прибавяме към изстиналата кафена смес.
  6. Разпределяме крема върху основата и прибираме в хладилник за не по-малко от 4 часа.

Преди сервиране поръсваме с какао.

Да ви е сладко! ❤

Advertisements

2 thoughts on “Гостуване на Жената Днес с Кафена торта БЕЗ брашно

    1. Бети, аз не бях правила такава досега и много й се зарадвах 🙂 Кафето определено добавя финалната нотка!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s