Картофена питка

Необходими продукти:

225 гр. брашно с набухвател;
1/2 ч.л. сол;
1/4 ч.л. синап на прах;
1 1/2 ч.л. бакпулвер;
30 гр. масло, нарязано на малки парченца;
4 с.л. полуобезмаслено прясно мляко;
170 гр. студенонамачкани картофи;

За завършек:

Прясно мляко или разбито яйце за глазура;
2 ч.л. средно едри овесени ядки;

Приготвяне:

Загряваме фурната на 220С. Пресяваме брашното, солта, синапа и бакпулвера. Прибавяме маслото и го втриваме, използвайки топлината на ръцете си, докато не получим консистенция на галета.

В друга купа сипваме прясното мляко и намачканите картофи и разбъркваме. Добавяме сместа към сухите съставки и разбъркваме с вилица. Ако е необходимо, прибавяме още 1-2 с.л. прясно мляко, за да получим меко тесто.

Върху набрашнен плот омесваме набързо тестото няколко секунди, докато стане гладно и го разточваме в кръгла форма с диаметър 15см и дебелина около 2см. Слагаме го в намазана с масло тавичка и използвайки остър нож, очерваваме 6 триъгълни парчета (или 2 половинки за много гладни 🙂 ).

Намазваме питката с прясно мляко или разбито яйце и поръсваме с овесените ядки. Печем за 15-20мин, докато се надигне добре и стане златистокафява.

Изваждаме от тавичката и начупваме на парчета, намазваме малко масълце и хапваме!

Може да я съхраните до 3 дни в затворена кутия.

Да ви е сладко!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s