Коледният кейк, който трябва да приготвиш!

Необходими продукти:

  • 400 гр. Стафиди;
  • 100 гр. Сушени кайсии;
  • 150 гр. Сушени боровинки;
  • 100 гр. Нарязани гръцки мандарини* (може да се замени със захаросани портокалови корички)
  • 100 гр. Нарязани орехи;
  • 100 гр. Нарязано кашу;
  • Сок и кора от лимон;
  • с.л. портокалов сок;
  • 100 мл. Коняк или уиски;
  • 1 с.л. канела;
  • 1 с.л. джинджифил;
  • 1 ч.л. индийско орехче;

Още:

  • 350 гр. Масло;
  • 3-4 с.л. мед;
  • 200 гр. Кафява захар;
  • 150 гр. Бяла кристална захар;
  • 350 гр. Брашно;
  • 100 гр. Смлени бадеми;
  • 6 чйца;
  • 1 бакпулвер;
  • ½ ч.ч. разтопено масло за намазване отгоре след изпичане;

Начин на приготвяне:

Всички продукти: стафидите, нарязаните сушени кайсии, мандарини, орехи, кашу, сок и кора от лимон, портокалов сок, алкохол и подправките се смесват и се оставят настрана за няколко часа.

Маслото се разбива на крем със захарта, след това се прибавя и меда и се разбърква.

Едно по едно се добавят яйцата при непрекъснато бъркане, като се редуват с по 1 с.л. брашно.

След това се бърка с шпатула като се прибавя половината от останалото брашно, бадемите, бакпулвера и сместа със стафидите.

Малко по малко се прибавя и останалото брашно.

Бъркаме до пълното хомогенизиране и поемане на брашното.

 

Приготвяме си висок съд за печене с капак, който намазваме с масло и покриваме по дъното и стените с хартия за печене.

Изсипваме сместа и покриваме с хартия за печене и затваряме с капака.

Печем в предварително загрята фурна на 150С за около час, след това махаме капака и оставяме да се пече още час и половина до два часа.

Ако ви се стори, че загаря отгоре, може да покриете с алуминиево фолио.

След като се извади от фурната, се надупчва с пръчица за шишче и се намазва обилно с разтопено масло.

Оставя се да изстине и може да се съхранява на сухо в метална кутия за до седмица.

 

П.С. Представям ви първото по рода си онлайн списание, състоящо се от рецепти на блогъри. В първия си брой има много красиви Коледни рецепти и предложения. Аз от своя страна имам удоволствието да съм част от този първи брой, в който може да намерите тази рецепта и още куп други вкусни идеи.

Списанието може да се разгледа SOintoFOOD Magazine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s