Кейк с фурми и орехи

 

Необходимите продукти за кейка са следните:

200 гр. обезкостени сушени фурми;
30гр. безсолно масло;
1 ч.л. сода бикарбонат;
240 мл. вряща вода;
140 гр. кафява захар мусковадо;
2 яйца;
280 гр. брашно;
2 ч.л. бакпулвер;
1 1/2 ч.л. смляна готова универсална коледна подправка от канела индийско орехче, бахар, джинджифил и кориандър*;
щипка сол;
115 гр. нарязани орехи;

*Може да използвате по малко от всички тези подправки, ако нямате готова под ръка.

Приготвяне:

Сложагаме в купа фурмите, маслото и содата бикарбонат. Заливаме ги с врящата вода и бъркаме, докато маслото не се разтопи. Оставяме настрана, докато изстине.

Загряваме фурната на 180С. Намазваме форма с диаметър 18-20 см с масло и застиламе с хартия за печене.

Разбиваме захарта с яйцата в голяма купа и й прибавяме изстиналата смес с фурмите.
Пресяваме брашното, бакпулвера, солта и подправката. Прибавяме брашнената смес при тази с фурмите и накрая добавяме и орехите.

Разбъркваме добре, за да се смесят всички продукти и изсипваме и подравняваме в предварително подготвената форма за печене.
Печем 1-1 1/4 часа, докато се надигне, покафенее приятно и не залепва на забодена в средата клечка за зъби.

Извадете кейка от формата и го оставете да изстине.

За декорация използах 50% маскарпоне и 50% заквасена сметана с малко пудра захар и настъргана кора от лайм.

Кейкът може да издържи до седмица увит във фолио или херметически съд.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s