ВНИМАНИЕ! Тиквена вкусотия!

Дано вече не сте ме отписали след като миналата седмица в началото ви показах снимка на тиквеното изкушение с идеята да ви дам рецептата към края на същия ден, но…

Но за мой “късмет” май някой от гриповете Калифорния или Швейцария (или там, както се казват) ме догони и няколко дни бях извън строя.

Така че – пазете се! Навън много приятно застудя, но явно рязката промяна не се отрази добре на организма ми и той не издържа. Последните няколко настинки ги изкарах на крак, но за тези изобщо не си правете такава сметка, защото няма ставане от дивана поне за два дни.
Стига съм ви говорила нещата, които така или иначе, ако не сте ги чули вече по телевизията, ще ги чуете съвсем скоро.
Трябва да ви кажа, че съм в пълна еуфория и съм безкрайно щастлива от застудяването, миризмата на дъжд, цветните листа по дърветата и как красиво падат, а да не говорим и за различните видове тикви, които заляха пазара. Такава радост!
Затова още с излизането на първата тиквена вълна по пазара, се хвърлих в приготвянето на различни вкусотии. Този сладкиш го приготвих вече два пъти, защото първият свърши толкова бързо, че вкъщи не го и усетиха, та набързо забърках втори. Много лесен за приготвяне и мисля, че може да се импровизира и да се добавят продукти като шоколад, ядки или сушени плодове и резултатът ще е много добър.
Аз ви го представям в чистия му вид, пък вие решете дали ще добавяте друго, но ви гарантирам, че и така ще останете приятно изненадани от простичкия му вид и страхотен вкус. А и кухнята ви ще замирише …. ох, много вкусно!
Необходими продукти:
  • 175 гр. меко масло + още малко за намазване на формата;
  • 1 ч.ч. кафява захар;
  • 2 яйца;
  • 1/2 ч.ч. топло прясно мляко;
  • 1 голяма ч.ч. пюре от тиква;
  • 1 1/4 ч.ч. бяло брашно;
  • 1 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. смлян сух джинджифил;
  • 1/2 ч.л. индийско орехче;
  • 1/2 ч.л. сода;
  • 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 2 пакетчета суха ванилия;
  • щипка сол;
Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 170С.
Почистваме тиквата и я слагаме да се свари.
В купа смесваме всички сухи съставки и леко разбъркваме.
В друга купа разбиваме мекото масло със захарта, след това им прибавяме едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане. Следва ред на прясното мляко, което сме затоплили леко, а накрая и намачканата сварена тиква.
Започваме да прибавяме по малко сухите съставки и бъркаме с миксера до хомогенност.
Намазваме добре формата за кекс с масло и изсипваме сместа в нея.
Печем за около 50мин. Ако печете с вентилатор, към 30тата минута или ако започне да се изпича бързо отгоре, покрийте с алуминиево фолио, за да не ви загори.
*Проверявайте с клечка за зъби дали се е изпекъл.
**Когато е готов, оставете да поизстине във фурната, само като отворите вратичката. Нарежете след като е изстинал!
п.с. Мислех да снимам, когато го нарежа, но се захласнах в ядене… ще ме извините 🙂
Източник: Вкуснотека
Да ви е сладко и тиквено 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s