Година на промени

Както все ви се жалвам напоследък, все по – малко и по – малко време ми остава да се отдам на едночасова почивка, в която мога да публикувам някоя интересна история или случка, или просто да си кажа какво ме вдъхновява, притеснява, подлудява наоколо. Наскоро си говорих с една приятелка, с която не се бях виждала отдавна. Тя ми припомни няколко момента от преди година. И се замислих колко много неща са се променили само за една година и че полъхът на промяната не се е спирал отдавна.
Смяната на работното място и на квартала за живеене са само едно от малкото неща, които се случиха. Да не говорим за пътуванията до Щатите, Гърция, Австрия и Италия, а тепърва и още предстоят, годината не е свършила.
За съжаление, наложи се да се разделим с някои особи по една или друга причина, но нали всичко винаги е за добро. Само понякога не го разбираме веднага.
Започнах този блог с много страст и желание и продължавам да се отдавам на вкусната храна всеки ден. Защото тя събира хората, готвенето е забавно и няма защо да го приемаме много на сериозно. Важното е да се забавляваш с всичко, което правиш.
      Както се казва, животът и без това е достатъчно сериозен и труден, че да го усложняваме и ние самите 🙂
И един много добър начин да си улесним и подсладим деня, е да си направим торта. Тази взех назаем от CasaPerfetta. Размерът на тортата направих по – голям, затова и компенсирах от височината.
За торта с диаметър 28см:
Необходимите продукти за блатовете*:
  • 50 г черен шоколад;
  • 100 г краве масло;
  • 1/2 ч.ч. уиски;
  • 1 ч.ч. горещо кафе;
  • 3 ч.ч. брашно;
  • 3/4 ч.ч. какао;
  • 1 с.л. бакпулвер;
  • 4 яйца;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 1 ч.ч. кисело мляко;
* тук е място да вметна, че блатовете се надигнаха много добре, но се пекоха малко повече и не станаха готови за времето, което трябваше. И по мое скромно мнение, тортата щеше да е по – лека с пандишпанови блатове.
Продукти за фъстъчения крем:
  • 250 г фъстъчено масло
  • 200 г крема сирене
  • 100 г краве масло
  • 1 ч.ч. пудра захар
За глазурата:
  • 100 г млечен шоколад;
  • 1/2 ч.ч. сметана за разбиване;
Сироп:
  • 50 мл. мляко;
  • 50 мл. Бейлис;
Начин на приготвяне:
За приготвянето на блатовете трябва да си подготвим форма за печене с изрязани кръгове за основа, от хартия за печене.
В касерола смесваме черния шоколад, маслото и уискито като ги слагаме на слаб огън, докато всички съставки се смесят и шоколадът се разтопи.
Махаме от котлона и изливаме горещото кафе, а след това оставяме да изстине напълно.
Пресяваме брашното, какаото и бакпулвера и разбъркваме, за да се смесят.
В купа разбиваме яйцата и постепенно започваме да добавяме захарта, а на ниска степен прибавяме и киселото мляко.
На ниска степен или с помощта на телена бъркалка започваме да прибавяме шоколадовата смес с кафето и брашното. Редуваме ги и трябва да завършим с брашно.
Изсипваме сместа в тавичките, а ако имате само една, мислено разделете сместа и печете на два пъти.
Печенето продължи при мен около 50 минути на 180С. След като са готови, отваряме вратичката на фурната и оставяме леко да поизстинат във фурната.
Оставяме настрана да изстинат.
За сиропа смесваме млякото и алкохолната напитка.
За фъстъчения крем разбиваме кравето масло със захарта и добавяме фъстъченото масло, а накрая и крем сиренето. Разбиваме добре до хомогенизиране и прибираме в хладилника, а да стегне крема.
Кремът с млечен шоколад се приготвя като се разбие сметаната, но тя трябва да остане мека. Разтопяваме шоколада на водна баня и го оставяме да изстине добре. След това по малко го прибавяме към сметаната.
Сглобяваме тортата като редим блат, сиропираме, мажем с фъстъчения крем, а отгоре намазваме с крема с млечен шоколад.
Отгоре подредих плодове, които бяхме купили няколко часа по – рано.
Наздраве за промяната, за новите неща и за всички онези, които предстоят!
Advertisements

2 thoughts on “Година на промени

  1. Наздраве за всичко добро, което предстои!
    И аз така се опитвам да мисля, Ели, макар понякога обстоятелствата мъничко да притискат оптимизма ми. Но… Няма отказване, нали? 🙂
    Поздрави и да ви е сладко пред камината с тази чудна торта! 🙂

    Like

  2. Ей затова, запечатй всички хубави моменти- накрая , макар и да има лоши, ще видиш, че доброто винаги е отпред. Прекрасна торта. Желая ти още хубави емоции и още по-хубави мигове!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s