Люти кексчета с лимонова сметана

Логически, а вече и математически погледнато, след толкова много работа, трябва да дойде време за заслужена почивка, нали? 🙂

Летните жеги са в разгара си, работата също не изостава от нормалното темпо, а желанието ми за второто се равнява почти на нула. Дали заради това или гузната ми съвест, че не съм приготвяла нищо хубаво от известно време насам и все по – често прибягвам до готовите сладкиши, но беше крайно време да се развихря.

Да не говорим, че след няколкото любезни подсещания от страна на приятели и роднини, чувството ми за вина ескалира и стана непоносимо.

Нямах време и нерви за провали, така че взех нещо старо и вкусно, прибавих ароматна лимонова сметана, шоколадова глазура и плодове и се родиха тези малки сладурковци.

За приготвянето на кексчетата може да прочетеш тук, а в няколко изречения ще ти разкажа как направих останалото.
За целта, освен продуктите за кексчетата, са ти необходими:
  • 100 мл. сметана за разбиване;
  • 5-6 с.л. пресен лимонов сок;
  • 1/2 ч.ч. ванилова пудра захар;
  • Шепа боровинки;
  • Къпини;
  • 100 гр. готварски шоколад с високо съдържание на какао;
  • 30 гр. масло;
Приготвяне:
Кексчетата се приготвят по рецептата, а сметаната се разбива на твърд сняг*.
След това й се прибавя лимоновият сок и пудрата захар, при непрекъснато разбиване.
Прибираме лимоновата сметана в хладилника за 10тина минути.
След това оформяме сметаната върху кексчетата като скалички и ги прибираме в хладилника.
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня и оставяме за кратко да поизстине, но не съвсем. Трябва да е леко топло, когато го изливаме върху сметаната.
Украсяваме с мента и боровинки или каквото имате под ръка.
* За разбиването на сметаната, трябва да е била в хладилник и съдът, в който ще се разбива, да е напълно сух и студен. Аз лично държа металната купа в хладилник за няколко минути преди разбиване.
Advertisements

5 thoughts on “Люти кексчета с лимонова сметана

  1. Изглеждат чудесно, Ели! Пък и с този сметанов купол… Много ми хареса идеята за лимонова сметана. 🙂
    Ама се чудя – не се ли пресича?
    Поздрави!

    Like

  2. Гери, пробвала съм и преди да правя таква сметана и съм сипвала сока от лимона директно, докато бъркам с миксера, и на тънка струйка и досега не са е пресичала. Не знам дали не зависи и от това, че аз я разбивам напълно преди това, а не е докато е в течно състояние …
    Поздрави, мила!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s