Ориз с пачи крак и сметана

Ако и вие сте почитател на гъбите и по – специално на пачия крак, тази рецепта е за вас!
Вече няколко пъти приготвям комбинацията от ориз и гъби пачи крак като все път я приготвям по различен начин, в зависимост от подръчните ми материали в хладилника, и абсолютно всеки път, ставах да си сипвам още.
Само да ви кажа, че за мен това е много нетипично и обикновено половин чиния, от каквото и да консумирам, трябва да е дяволски вкусно, за да го изям цялото.
И не, не спазвам режим или диета, просто смятам, че не е необходимо да облизваме чиниите, за да се чувстваме сити, както са ни учили пра-бабите.

По принцип рядко харесвам ястия с гъби и то каквито и да е гъби … някак си… стават ми много лигави и не са ми по вкуса. Ето например кладница – много прехвалена гъба, но не си допаднахме … Един ден вкъщи се появиха нови гъбки. “Пачи Крак” пишеше на опаковката (да ме прощават гъбарите и любителите на този тип храна). Тогава ги приготвихме по “стандартния” начин, на тиган, с малко чесън, малко копър, масло … сещате се 🙂 Пълна фантазия!

С другата половина от опаковката, буквално на следващия ден, забърках ориз с гъби. Тогава беше малко постно откъм продукти и разнообразие, защото нямах много под ръка.
Разчетох се, че гъбите освен вкусни, са и полезни, защото съдържат много Витамин Б и Д, както и че се спомагат в борбата срещу образуване на ракови образования. Към това прибавяме, че са диетични с 0.5гр. мазнини на 100гр, повишават чувствителността на клетките към инсулина и предотвратяват Диабет от Тип 2.
Няма как да съм сигурна в нещата, които съм прочела, но едно със сигурност е вярно и то е, че са вкусни. Ако всичко останало е истина, то ще е бонус към великолепния вкус!

Оризът с гъби Пачи Крак е бърз и лесен както за обяд, така и за вечеря. Може да разнообразите с други зеленчуци, подправки, сосове и въобще, да позволите на въображението да ви води 🙂

Продуктите бяха на око и вкус, но ще ви ориентирам в количеството, което стигна за двама за две хранения:

  • 1 ч.ч. ориз (какъвто обичате);
  • 1.5 ч,ч, нарязани и измити гъби “Пачи Крак”;
  • 300 мл. готварска сметана;
  • 5-6 с.л. краве масло;
  • Няколко стръка копър;
  • Пармезан на вкус;
  • 2 с.л. кедрови ядки;
  • Сол;
  • Черен пипер;

Приготвянето е лесно, като започваме от сваряването на ориза. Докато той къкри на тих огън, слагаме в нагорещен тиган 2-3 с.л. краве масло, а когато то загрее достатъчно, изсипваме и нарязаните и почистени гъби.
Посоляваме и оставяме да се позапържат. Разбърквайте от време на време и накрая оставете, докато водата, която пуснат гъбите, не се изпари напълно.
През това време нарязваме на дребно копъра и го добавяме към гъбите, заедно с малко черен пипер.
Към сварения ориз, изсипваме сметаната и разбъркваме, за да се разпредели равномерно. Няколко минути след това прибавяме гъбите и кедровите ядки, накрая настъргваме и малко пармезан.
Разбъркваме отново и оставяме за няколко минути на слаб огън, за да се смесят ароматите.


При сервиране настъргваме пармезан.
Да ви е сладко! 🙂

Advertisements

6 thoughts on “Ориз с пачи крак и сметана

  1. Със сигурност ще е вкусно! А за гъбите… Май има доста хора, които не ги харесват (и сестра ми попада тук). А аз си умирам за гъбени вкусотии!
    Чудна ти е хрумката, Ели!
    Поздрави! 🙂

    Like

  2. Разкошно ми изглежда ястието,Ели!Точно тези гъби не съм готвила,но ще се огледам за тях и ще ги опитам щом препоръчваш!Прекрасна седмица!

    Like

  3. Не съм опитвала такива гъби! Все ги подминавам по рафтовете в магазините, но след тази публикация може ли да ги пропусна следващия път?!
    Задължително ще опитам!
    Поздрави!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s