С аромат на бъз. Грейпфрутонада с бъз.

Знаехте ли, че в света на растенията, има около 30 вида бъз? В България се смята, че това растение е абсолютната универсална билка и лек за всички болежки. Доколкото успях да се запозная, всяка част от  бъза може да се използва и има лечебни свойства.
Чаят от бъз се препоръчва при възпаление на дихателните пътища, кашлица и за сваляне на висока температура. Добре е да се знае, че плодовете трябва да са от тъмно лилави до черни на цвят, за да са годни за консумация. Докато са още зелени, са силно отровни.
Плодовете на бъза имат диуретичен ефект и спомагат за бързото възстановяване на организма след боледуване. Силно се препоръчват и за пречистване и цялостен тонус. Те могат да се консумират и сурови, но не трябва да горчат. Това е знак, че не са добре узрели. (След като прочетох това, че могат да се използват и сурови, веднага изникна в съзнанието ми идея за зелена салата с цветове от бъз. Представяте ли си колко красиво ще стоят в чинията 🙂 )
За листата от бъз не намерих много информация, но можело да се ползват като компреси при рани, обриви и възпаление по кожата.
За днешното ми предложение се използват само цветовете на растението. Първоначалната ми идея беше да направя лимонада от бъз, но в последствие видях, че имам само половин останал лимон, който беше крайно недостатъчен за целта. За късмет, имах един голям и сладък червен грейпфрут и реших да импровизирам. Да ви призная, много съм доволна от крайния резултат 🙂
Какво ще ви е необходимо за Грейпфрутонада с бъз
  • 1 литър вода;
  • 7-8 цвята от бъз;
  • 3/4 ч.ч. мед;
  • Сок от половин лимон;
  • Кората от половин лимон;
  • Сок от половин грейпфрут;
Приготвяне:
Измиваме цветовете бъз и ги почистваме добре. Все пак, не искаме удавени паячета и насекоми в хубавата ни Грейпфрутонада.
Изстискваме половин грейпфрут и половината лимон в кана, добавяме меда и разбъркваме.
Добавяме кората от лимон и водата.
Накрая прибавяме и цветовете бъз и нарязваме останалата половина от грейпфрута и парченцата прибавяме в каната.
Разбъркваме леко и оставяме да престои в хладилник за 48 часа.
Преди консумация, прецеждаме.
Да ви е сладко 🙂
Advertisements

3 thoughts on “С аромат на бъз. Грейпфрутонада с бъз.

  1. Чудесна много свежа лимонада си приготвила,Ели! Грейпфрутьт добавя интригуващо свежа нотка.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s