Един от най – обичаните десерти – Милфьой

По произход от страната на кулинарията, т.нар. в България ”Наполеон” десерт, най – после се “дореди” да бъде приготвен и в моята кухня. Според оригиналната рецепта (и Уикипедия) десертът се приготвя от три пласта бутер тесто, между които има сладкарски сметанов крем.
Ако потърсите в интернет търсачките, най – вероятно повечето снимки, които ще видите, ще включват малини, къпини, ягоди или някакъв друг вид плод. По принцип оригиналната рецепта няма тези “екстри”, но да си признаем, изглежда по – добре с тях 🙂 А и на мен лично ми беше по – вкусно.

За първи път рецептата е описана от французина Пиер де ла Варен през 1651та година. Ето тук може да прочетете как той е приготвян в различните страни по света.
Да ви кажа откровено, бях виждала десерта из интернет, по снимки, кулинарни списания и т.н. но дори не ми беше минавало през ум, че всъщност това е “нашата” Наполеонка. Може би защото съм свикнала с тези, които се продават по закусвалните.
Но както и да е! Задължително трябва да си приготвите тази вкусотия! Няма да съжалявате и ще свърши още преди да сте си помислили да му направите снимка и да се похвалите в социалните мрежи!
Аз как успях ли?! Ще ви кажа! Успехът се крие в това да го приготвите, докато сте сами вкъщи. Така хапвате една порция, докато се хвалите във ФБ и има време да се насладите, защото едно ще ви е напълно достатъчно! Освен, ако не сте много лакоми 🙂 Но пък то и в това няма нищо лошо! Човещинка си е все пак 🙂
Хайде сега към рецептата!
Необходимите продукти за 5-6 броя:
Пакет бутер тесто – ако намерите охладено, по – добре. Ако не – ще трябва да го изчакате да се размрази.
250 мл сладкарска сметана;
60 гр. заквасена сметана;
50 гр. пудра захар;
1 ванилия;
ягоди;
пудра захар за поръсване;
Начин на приготвяне:
Изпичате бутер тестото. За целта има два варианта:
1. Ако искате бутер тестото да не се надига и да е леко хрупкаво, както на снимките, надупчвате тестото преди печене с вилица. Отгоре покривате с хартия за печене и отгоре поставяте друга тава, която да затиска тестото, за да не се надигне.
2. Ако искате да бухне като нормално бутер тесто, само леко надупчвате с вилица и не поставяте тава отгоре по време на печенето.
Когато тестото е изпечено, махате тавата отгоре и внимателно махате хартията за печене. Поръсвате с пудра захар и връщате във фурната за още няколко минутки.
Когато извадите тавата от фурната, изрязвате желаните по големина квадрати и оставяте да изстинат.
В купа разбивате сладкарската сметана с ванилията. След като имате твърд крем, на части при непрекъснато бъркане добавяме и заквасената сметана с пудрата захар. Оставяте крема да изстине, след това изсипвате в пош и е време за сглобяване на десерта.
Редят се пласт бутер тесто, крем и накрая завършвате с трети пласт крем, който поръсвате с пудра захар и гарнирате с плодовете, които сте избрали, в моя случай – ягодки 🙂
Да ви е сладко!
Advertisements

4 thoughts on “Един от най – обичаните десерти – Милфьой

  1. Ще ми е сладко и още к ак, Ели!
    Обичам този сладкиш само домашно приготвен и с добавените от теб ягоди ми се струва още по-неустоим!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s