Празнична торта

След 5 дни почивка, 2 от които отпуска, се чувствам меко казано като медуза. Едно такова ми е леееко на душата! Празници, хапване, приятна компания и още по – приятна раздумка … разбира се, винаги остава време и за един скандал в бързината.
За направата на тортата имах около 3.5 часа. Което си е направо рекорд предвид всички неща, които свърших напоследък. Цели 3 пълни часа, които да ми останат, за да се отдам на любимото си хоби! Няма да се оплаквам, други и толкова нямат.
Напът за магазина (цели 20мин) трябваше да измисля каква ще е тортата, която няколко часа по – късно трябваше да се яви на “официално” представяне 🙂
На помощ дойдоха последните рецепти, които приготвям, за времето ми помогна това, че магазина, от който пазарувам, го знам почти наизуст и може би имах късмет!
Какви да бъдат блатовете?! Трябва да е рецепта, която вече е добре изпитана и със сигурност ще се получи, нямам време за грешки или камо ли за втори опит с различна рецепта за блатовете и загуба на продукти. Това щеше да бъде пълен провал!
Сетих се! Пандишпановите блатове от последната торта. Все пак толкова добре се получиха! Но, какво да сложа, което ще ги направи различни и интересни, когато се разрежат? Разрових из шкафовете и намерих пакет бисквитки орео. Идеално!! Начупените бисквитки биха изглеждали толкова симпатични!
Добре, ами крем?! Най – бързо ще е със сладкарска сметана, която да разбия на пухкав крем, но пък исках да добавя нещо по – така … Дааа, ами маскарпоне, разбира се! Имам и замразени вишни от село. И със сока от тях мога да оцветя и крема … а мога да добавя и кокосовите стърготини, които толкова много обичам!
И ето, че идеята се оформи като нещо реалистично. За декорация взех физалис и филирани бадеми.
Предполагам, че не сте добили някаква ясна представа за рецептата, затова сега ще ви предоставя такава 🙂 Ще ме прощавате, че съм толкова хаотична и разхвърляна в мислите си. Тях, от своя страна, почти ги няма напоследък. Чувствам се като добре автоматизиран робот. Приключвам с едната задача и започвам другата на мига. Всеки би искал толкова добре смазана машина.
Ето и малко по – добро описание на празничната торта за Гергьовден!
Необходимите ви продукти:
За блата:
  • 6 яйца;
  • 160 гр. пресято брашно;
  • 1 ванилия;
  • 180 гр. захар;
  • Шепа бисквитки “Орео”
За крема:
  • 250 гр. сладкарска сметана;
  • 2/3 ч.ч. кокосови стърготини;
  • 250 гр. маскарпоне;
  • 1.5 ч.ч. вишни, малини или каквото имате под ръка;
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко;
  • 1/2 ч.ч. Бейлис;
За декорация:
  • Физалис;
  • Филирани бадеми;
Начин на приготвяне:
За да направите блата, отделяме белтъците и жълтъците. Разбиваме белтъците на твърд сняг с щипка сол. След това се разбиват жълтъците със захарта на пяна.
Към тях постепенно се добавят белтъците и бъркаме с дървена лъжица.
Постепенно добавяме и брашното с ванилията. Накрая начупваме бисквитките Орео и разбъркваме внимателно.
След като всички съставки са се смесили, изсипваме в намаслена фурна и печем във фурна с вентилатор на по – долно ниво във фурната, на 170С за около 30-40мин.
След като изстине във формата, може да се отреже посредата и така да се оформят два блата.
За крема, разбиваме сметаната на твърд крем, добавяме маскарпонето и кокосовите стърготини и половин чаша вишни, които заедно със сока от вишните, се разбиват с крема.
Когато блатовете са изстинали и сте ги разрязали, ще приличат на нещо подобно:

Сиропираме първия блат с прясното мляко и Бейлиса и мажем с крем. Отгоре редим вишните и поставяме втория блат. Сиропираме, мажем с крем и подреждаме плодовете и филираните бадеми.
И готовият продукт 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Празнична торта

  1. Ели, чудесна е! Идеята ти е добила кристално ясен и много апетитно-красив вид. 🙂 Поздравявам те!
    И ти желая една много хубава седмица с подредени по вълшебен начин мисли! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s