Какаови бисквитки с бял шоколадов чипс

В духа на последното ми презокеанско пътуване, ви представям бисквитките, добили популярност първо на другия континент, а след това и успешно навлязоха и на нашия пазар. И един смешен разказ защо трябваше да ме проверяват на летището органите по сигурност …
 
Вече имат много разновидности, които може да намерите във всеки магазин. Но не съм виждала (а може и да не съм търсила прекалено добре) въпросния шоколадов чипс. Единственият, който присъства по нашите ширини, е от черен шоколад.
Затова и на летището навръщане от САЩ, ми се наложи да обяснявам защо в ръчния ми багаж има 3 килограма пакети шоколад … Ще попитате защо е бил в ръчния багаж … веднага обяснявам! 1во защото исках да е на сигурно място при мен и 2ро, защото 3 килограма са много! И всеки, който е пътувал със самолет, би ме разбрал 🙂
Та жената, която ме проверяваше на летището, остана изненадана, че дори се продават, та започнаха разговори откъде съм ги купила, размяна на съвети при готвене и т.н. Както се казва, беше фън 🙂 Но имах едно наум за следващите прекачвания …
Донесох си няколко вида шоколадов чипс, но сега ще ви представя белия в комбинация с какови бисквитки.
Бисквитки с бял шоколадов чипс
Ще са ви необходими:
  • 2 1/2 ч.ч. брашно;
  • 1/2 ч.ч. неподсладено какао;
  • 1/2 ч.л. сода;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1 ч.ч. меко масло;
  • 140 гр. кафява захар;
  • 100 гр. бяла кристална захар;
  • 1 ч.л. ванилия;
  • 2 големи яйца;
  • 100 гр. шоколадови капчици;
  • 80 гр. сурови натрошени на дребно ядки;
Начин на приготвяне:
Смесваме в купа брашното, какото, содата и солта. В друга купа разбиваме маслото с двата вида захар и ванилията до пухкава консистенция.
Към захарта добавяме едно по едно яйцата, разбивайки непрекъснато, а след тях започаме да прибавяме и лъжица по лъжица брашното.
Не трябва да получаваме прекалено твърдо или меко тесто.
Накрая прибавяме шоколада и натрошените ядки и разбъркваме, за да се разпределят равномерно.
Така получената смес, прибираме в хладилник за около 30тина минути, за да стегне сместа.
През това време може да включите фурната да загрява на 190-200С.
Застиламе тава с хартия за печене и използвайки супена лъжица, загребваме от сместа и оформяме бисквитка.
Печем за около 12 минути, след което трябва да оставим да изстинат леко в тавата.
Съхраняват се в плътно затворена кутия с капак.
Да ви е сладко 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Какаови бисквитки с бял шоколадов чипс

  1. Определено виждам за първи път такива капчици. Май им отива повече да са в бял вариант. 😉
    А при печенето защо така потъмняват, Ели, това променя ли вкуса?
    Поздрави и усмихнат ден! Пък аз ще си придърпам една бисквитка за настроение. 🙂

    Like

  2. Гери, има ги в нашите магазини, но като цяло са от черен/млечен шоколад.
    А при печенето потъмняха, защото направих грешката по – голямата тава да ги пека във фурна с вентилатор …. а то трябва без 🙂 Но пак си станаха много вкусни де, да не си помислиш нещо :))
    Хубав и усмихнат ден, Гери!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s