Великденските рецепти за яйца и козунаци

Както ви обещах, рецептата за козунаците тази година, ще бъде сервирана около Великден 🙂

Е … денят настъпи! Отново ще поднеса благодарности на Роси  и нейната рецепта за козунак със заквасена сметана!

Голямо попадение си е този козунак! Препоръчах го на няколко приятелки и всички останаха много доволни.
Да ви кажа, тези дни имах възможност отново да попътувам, да остана сред природата, да се насладя на слънчевото време и да слея мислите си с песента на чуруликащите птици. И както става обикновено, човек отпуска съзнанието си да се развихри на воля и да разгърне въображението с пълна сила. Моето се насочи в посока, малко свързана с миналото и някои допуснати грешки или по – скоро поуки при отклоняването ми от правилния път. Замислих се дали ако ние, хората, имахме рецепти за живота, за това как трябва и не трябва да правим нещата, или дори рецепти, направени специално по нашите желания и прищевки, ние щяхме да ги спазваме? Дали обикновеното човешко любопитство нямаше да надделее и да добавим малко повече ”сол” или ”захар” на вкус и да променим всичко? Човешката природа е просто устроена.
Когато е забранено, най – силно ни влече.
Когато е строго определено, най – силно искаме да променим.
И т.н., и т.н. … до безкрай!
Или може би, докато огънят на поуката не ни опари няколко пъти.
Има ли рецепта за живот?
И каква би била тя?
Може би сладка или пък солена, а може би леко горчива, на моменти кисела, но винаги ароматна и наситена … с мирис на пресен босилек или изстискан лимон, а защо не и шоколад …
Дали, ако имаше, щяхме да вземем същите решения …

Рецептата, която милата Роси така любезно ни е подарила, е много … надеждна, ако мога да се изразя така! Тази година чух много хора, които се чудеха откъде да намерят рецепта за козунаци или за успешно боядисване на яйца, завършващо с наситени цветове, малко яйца дали жертва във варенето и т.н.
Затова смея да твърдя, че този козунак няма да ви предаде … разбира се, ако вие сами не оплескате до неузнаваемост приготвянето му (намиг 🙂 ).
Козунак със заквасена сметана
Необходими продукти:
  • 3 яйца + 1 белтък (аз използвах домашни яйца);
  • 200 гр. заквасена сметана;
  • 250 гр. захар; (рецептата от Роси е с по – малко, но аз ги обичам по – сладички 🙂 )
  • 60 гр. масло + 40 мл. олио;
  • малка щипка сол;
  • 2 пакетчета суха мая;
  • Кората на един портокал и един лимон;
  • 2 с.л. портокалов сок;
  • 1 ванилена захар;
  • 750 гр. пресято брашно (може да поеме малко повече или по – малко, в зависимост от маслото и големината на яйцата)
  • Малко олио за намазване;
  • около 100 гр. шоколад;
  • 1 ч.ч. стафиди;
  • сурови орехи, нарязани на дребно;
  • 1 жълтък за намазване;
  • 70-80 гр. портокалови корички;
  • 1 – 2 с.л. прясно мляко;
Приготвянето:
Разтопяваме маслото и прибавяме към него олиото. Оставяме настрани да изстине.
Разбиваме яйцата и белтъка със захарта и им добавяме кората от лимон и портокал, портокаловия сок и щипка сол.
Изсипвате двете пакетчета мая и разбивате отново. Започвате да добавяте пресятото брашно. Лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане.
Почти накрая миксерът ми започна да изнемогва и прехвърлих тестото на плота и доомесих на ръка.
След това започнах да добавям лъжица по лъжица маслото, смесено с олиото. Добавяте следващата лъжица, след като предходната е поета от тестото.
Ако накрая тестото ви се стори прекалено меко, може да добавите още 1-2 с.л. брашно.
Месим тестото около 20тина минути. Трябва да имате меко, но не лепнещо тесто.
Прехвърляте тестото в съд, намазан с олио и го покривате плътно с фолио, за да не изсъхне. Покривате съда с кърпа и го оставяте на топло да втаса, докато удвои обема си.
/Аз оставих моето малко повече от необходимото и то беше изкочило от съда … /
Сега е моментът да си направите кафе и да си починете, заедно с тестото 🙂
Когато имаме удвоено тесто, го премесваме още веднъж и разделяме на две части – 1/3 и 2/3. Направих два козунака.
Сплитате козунаците по избор, аз използвах метода на венец от Веси като вместо локум, използвах стафиди. Вторият козунак сплетох на плитка. В трите лъча на плитката поставих парченца шоколад, портокалови корички и в третия – стафиди.
Намазвате си съда за печене с олио.
Когато прехвърлите козунаците и намазвате отгоре леко с олио, покривате с фолио и завивате в кърпа за повторно втасване и удвояване на обема.
Преди да сложим козунаците за печене, ги намазваме с жълтъка, смесен с прясното мляко и поръсваме с орехите.
Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 50-55мин. Ако започне да се изпича прекалено бързо отгоре, покриваме с алуминиево фолио.
Оставете да изстине и нарежете! А сега как направих красивите и наситени с цвят яйца тази година …

За тези цветове:

ми бяха необходими 1 червена зелка, 1 кг. червен лук, 100 гр. куркума, 100 мл. еспресо с утайката, 20 гр. къри, 4л вода и 20тина бели яйца.
Сварявате яйцата и докато са още топли, може и в същата вода, разпределяте я в 4 съда по 1 литър от водата.
В едната купа слагате куркумата и кърито и оставяте яйцата да поврят за 30тина мин в сместа, а след това и да изстинат във водата за през нощта. Ще получите наситен жълт цвят.
Във втората купа слагате нарязаната на дребни 1/4та от зелето и повтаряте процедурата с варенето. Ще се получи наситено син цвят.
В третата купа изливате еспресото и утайката от кафето. Отново повтаряме. Ще получите светло кафяв цвят.
За наситено червено-кафяв цвят вземате обелките от 1 кг. лук и ги сварявате заедно с яйцата в 1л. вода. Оставяте яйцата да врят 30мин и след това, докато изстинат за през нощта.

Да кажа, че при естествените бои няма гаранция за цвета, който ще се получи 🙂

Advertisements

One thought on “Великденските рецепти за яйца и козунаци

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s