Цветна торта

Най – после да си дойда и да се захвана с любимото ми хоби! 🙂
 
Да ви кажа, последния един месец единственото нещо, което си приготвях, бяха овесените ядки сутрин за закуска… Снимките от пътуването са все още на изчакване да намеря време, за да ги публикувам, но ще опитам да е по – скоро 🙂
Тази торта направих за Цветница. И тъй като по някаква причина моето име също е в списъка с празнуващи, реших подобаващо да допринеса за празничната трапеза с една много цветна и весела торта.
Имах още едно ”изискване” към тортата, което беше в нея да няма шоколад и какао.
Спрях се на изключително лесен блат с аромат на ванилия и крем с маскарпоне и бита сметана, който разнообразих с кокос и още няколко съставки.
Искам да направя едно леко лирично отклонение от темата с тортата. Преживяването ми отвъд океана беше интересно, ново, непознато, различно, цветно и вълнуващо. Всичко наоколо ме завладяваше. Но наред с това, че най – близките и любими хора ми липсваха, ми липсваше и нашата традиционна кухня, свежи продукти, прясно мляко, сиренето и киселото мляко.
Може би ще се учудите, а за тези, които не са пътували през океана ще им се стори дори фантастично как може някакво си сирене да ти липсва… Ами просто така. Като любител на храната и заклет чревоугодник, това си е абсолютно възможно.
Разбира се, с това съвсем не казвам, че извън границите на Европа, на запад хората нямат нормална, хубава и свежа храна. Просто … някак усещах разликата. Но както и да е! Пожелавам на всеки да има възможност да опита различни видове храна, да пътува до далечни дестинации и да вкусва от типичната атмосфера на мястото.
Сега да се върнем към тортичката 🙂
Ето какво ще ви е необходимо, за да я приготвите:
Продукти за блатовете:
  • 6 яйца;
  • 180 гр. захар;
  • 160 гр. пресято брашно;
  • 1 пакетче суха ванилия;
Продукти за крема:
  • 300 мл сметана за разбиване;
  • 250 гр. маскарпоне;
  • 1 с.л. чиа семена;
  • 2 с.л. ром;
  • 100 гр. кокосови стърготини (ех, ама много ги обичам!);
  • лилава сладкарска боя, а ако нямате – няколко супени лъжици сок от боровинки/къпини;
  • шепа накиснати и добре отцедени в ром стафиди;
  • няколко ягоди;
  • 1/2 ч.ч. компот от дюли/праскови или какъвто имате под ръка;
За декорация използвах два цвята фондан и захарни цветя.
Начин на приготвяне:
За да направите блата, отделяме белтъците и жълтъците. Разбиваме белтъците на твърд сняг с щипка сол. След това се разбиват жълтъците със захарта на пяна.
Към тях постепенно се добавят белтъците и бъркаме с дървена лъжица.
Постепенно добавяме и брашното с ванилията.
След като всички съставки са се смесили, изсипваме в намаслена фурна и печем във фурна с вентилатор на по – долно ниво във фурната, на 170С за около 30-40мин.
След като изстине във формата, може да се отреже посредата и така да се оформят два блата.
За приготвянето на крема, разбиваме на сняг сметаната и добавяме малко по малко при непрекъснато разбиване маскарпонето.
След това добавяме кокосовите стърготини, чиа семената, рома и сладкарската боя накрая.
След като сме подсушили добре стафидите, добавяме и тях.
Сглобяването на тортата е лесно.
Сиропираме долния блат, намазваме с крема, подреждаме парченца ягоди и тъй като не мога без шоколад, добавих няколко капчици бял шоколад между тях 🙂
Отгоре поставяме втория блат и сиропираме и него.
Намазваме с крема, но не дебел пласт, а само за да може да поставим фондана стабилно.
Ако решите да не използвате фондан, може да измажете цялата торта с крема и да подредите отгоре плодове.
Оставете в хладилник за няколко часа.
Да ви е сладко! 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s