Чийзкейк със сладко от малини

Понеделник е! Какъв хубав момент да започнем седмицата положително и стремително, за да издържим до Петък и да знаем, че изминалите пет дни са били успешни! Последната работна седмица за мен беше само два дни, защото си подарих една дългоочаквана почивка…

Действието се разви в един от най – нашумелите български ски курорти. Всичко беше хубаво, но имаше някои неща, които не ми направиха добро впечатление. Аз посещавам това градче от много години и в общи линии съм била свидетел на тоталното му преобразяване. Всяко посещение свързвам с уютен и топъл хотел, хубав басейн, пълноценна почивка. От друга страна с много механи в традиционен стил, с типични вкусни български гозби, разпалени камини, народна музика и весели компании.
За да не правя реклама на заведения, места и т.н. Откакто ходя в този край, задължително отделям по час – два, за да посетя едно мое любимо заведение, където хапвам традиционен пататник. Ех, колко обичам пататник само! А ароматни хубави подправки, със златиста коричка от разтопен кашкавал.
Първият път, когато опитах от това ястие, то беше с такава големина, че да можеш спокойно да се нахраниш, цената също не беше голяма (4лв). С настъпването на зимния сезон, както по традиция, цените стават двойни (8лв.). Онзи ден, когато отново отидох, цената беше осреднена (6лв), но пък размерът беше по – малко от половината от това, което помнех.
Едно не разбирам. Този район, който зимно време е с абсолютно запълнена легова база, лятото по – малко, не страда от липса на посетители. Защо всеки път, побългаряването трябва да се изразява в разваляне на качеството, повишаване на цените и съответно едно лошо усещане, с което остават редовните посетители като мен?
Останалите месни заведения, отново в български стил, бяха поразвалили обслужването. Не стига, че си плащаме като за последно, не стига, че имат наглостта да имат меню за българи и такова за чужденци, не стига, че ти поръчваш свинска паржола с печени зеленчуци, те ти носят паржола със свинско, защото нямало зеленчуци без да предупредят, не стига, че там кедровите ядки имат друг облик – тиквената семка и т.н. мога да дам още много примери.
Но наистина не разбирам, при положение, че всеки е отишъл там, за да си достави удоволствие и да разпусне, отишъл с вече ”отворен” портфейл, с психологическата нагласа, че ще харчи пари, трябва да съжалява за това накрая?
Аз ще продължа да ходя в този край, заради атмосферата, която витае навсякъде, но вече ще гледам по друг начин на доскоро любимите ми заведения и ще имам едно наум за така наречените ”сервитьори”, които дори не знаят от коя страна трябва да се постави вилицата и ножа… Жалко!
Мога да съм благодарна, че компанията ми беше изключително приятна и това компенсира разочарованието на начина на обслужване и третирането на клиентите.
Това, което ще ви предложа днес, е новия любим десерт на баба 🙂 Тя беше абсолютно очарована и възхитена от него. А знаете, че не е лесно да впечатлим баба, която има много повече опит от нас 🙂
Моля, на вашето внимание, Г-н Чийзкейк с какови бисквити и сладко от малини!
 
 
Необходими продукти: (за 24см форма)
  • 1 и 1/2 пакет бисквити ”Роден Край”;
  • 100 гр. масло;
  • 500 гр. крема сирене;
  • 100 гр цедено кисело мляко;
  • 180 гр. захар;
  • 2 големи яйца;
  • 200 мл. млечна сметана President;
  • сок от 1 портокал;
  • 1/2 ч.ч. сладко от малини;
Начин на приготвяне:
Натрошаваме бисквитите в блендер и им добавяме мекото масло. Смиламе добре до консистенция на мокър пясък. Изсипваме бисквитената смес във формата и притискаме добре, за да оформим блат.
В миксер разбиваме крема сиренето със захарта и млякото, добавяме им едно по едно яйцата и сока от портокал.
Най – накрая добавяме и течната сметана и след като сме разбъркали добре, изливаме върху бисквитената основа.
Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 30 минути, докато краищата добият приятен златист цвят, а в основата ще изглежда леко суров.
Когато е готов, фурната се изключва и отваряме вратичката леко, без да изваждаме чийзкейка. Оставяме го така, докато поизстине.
Когато е напълно изстинал, затопляме леко сладкото и намазваме отгоре.
Аз поръсих с филирани бадеми и аранжирах с прясна мента 🙂
Да ви е сладко!
Източникът ми е красивият блог на Дани 🙂
Advertisements

8 thoughts on “Чийзкейк със сладко от малини

  1. Вълшебен! А снимките ти са невероятни! Обожавам този стил. така и нямам представа как се постига:))) Поздрави!

    Like

  2. Предполагам,че говориш за Банско,Ели….наистина е неприятно когато си се настроил така или иначе да похарчиш не малко пари ,а насреща-нищо или почти.
    Десертът ти е от моята любима категория-печен чийз-обожавам,но с течна сметана не съм правила никога,ще го имам предвид.Вземам си парченце и ти пожелавам лека нощ!

    Like

  3. Колко отдавна не съм приготвяла чийзкейк! Твоят изглежда примамливо вкусен, Ели! Признанието на баба ти, те е зарадвало много!

    Like

  4. Много благодаря, Кате 🙂 А иначе аз преди време прегледах няколко клипчета в Youtube и намерих примерно как може да постигнеш този ефект …
    Поздрави 🙂

    Like

  5. Роси, улучи право в целта. Точно за Банско говоря … жалко, че така се разваля всичко!
    Аз също много обичам печените чийзкейкове, но не ги приготвям често, за да избегна момента с преяждането им :))
    Топъл и успешен завършек на седмицата ти желая 🙂

    Like

  6. Бети, мисля, че е дошло времето да ни зарадваш с някой красив и многоцветно украсен печен чийзкейк 🙂
    Признанието на баба ме зарадва, защото тя е един от най – големите ми критици!
    Поздрави и стремителен Петък! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s