Малко позакъсняла. Новогодишната ни торта!

От 1ви Януари се каня да публикувам тази рецепта и все нещо друго изниква 🙂 Но това, със сигурност не ви учудва!

На първо време искам да ви поздравя за успешната (надявам се!) първа работна седмица и да си пожелая, а и вас, още около 50 такива успешни 5-дневки! Казвам 50, защото не включвам едноседмичната почивка през Август някъде на топло под жаркото слънце 🙂
Което от своя страна напоследък се е скрило от Януарския ни хоризонт. Колкото и да съм привърженик на по – хладното време, както не един и два пъти съм споменавала, тези температурни разлики от -15 до +15 градуса, с липсата на слънце ми идват малко в повечко. Дано Чолака (Емо Чолаков) да ни зарадва за следващата седмица!
Сега да ви върна 10тина дни назад, спомняйки си за Новогодишната ни вечеря.
Надявам се, че и вие сте си изкарали толкова хубаво, колкото и аз и дано годината ви е започнала с усмивка на лицето!
Моята започна именно така и се зарекох да се старая малко повече да търся положителното във всяка ситуация, защото всички имаме склонността да ни обземат мрачни мисли и да забравяме да забелязваме малките радости в и без това сивото и облачно ежедневие 🙂
За десерт на заветната вечер се спрях на сурова торта с горски плодове. Избрах това по няколко причини.Първата беше, че на никого нямаше да му е до тежки десерти с много сметана или шоколад, а втората защото мисля, че леко киселите горски плодове в комбинация с малко ядки ще са идеален завършек на вечерта. Като цяло не вярвам, че някой има фикс идея да преяжда по празниците, но заседяването от маса на маса, посещението на дори и една баба, със сигурност допринася за чувството на тежест в областта на ханша 🙂
Това чак като реклама си прозвуча 🙂 Но аз от своя страна няма да ви рекламирам различните магически хапчета, с които да се отървете от това чувство, а ще ви предложа тази вкусна торта. След нея със сигурност няма да изпитвате чувство на вина, на тежест или каквото още се сетите, а само удоволствие от хубавия аромат и вкус на горски плодове и ядки!
Рецептата! Преди да я напиша, ще кажа, че е няма точни мерки, а по – скоро на око.
Какво ви е необходимо за блата?
  • Около 300 гр. сурово накиснато кашу;
  • 400 гр. обезкостени фурми;
  • 1/2 ч.ч. сушени кайсии;
  • 1/2 ч.ч. кокосови стърготини;
За основата:
  • 500 гр горски плодове – аз направих микс, като добавих и касис;
  • 1/2 – 2 ч.ч. кокосови стърготини;
  • около 200 гр. сурови ядки;
  • 2 с.л. чиа семена;
  • 4-5 с.л. сок от вишни;
За украса:
  • 200 гр. суров шам фъстък;
Приготвяне:
Няколко часа преди да започнем приготвянето, е добре да накиснем всички ядки в купа с вода, докато не поомекнат леко.
Блата приготвяме като смиламе всички съставки в блендер, докато не получим лепката смес, която след това оформяме като блат. Върху повърхността на съда, който сме избрали, поръсваме малко какао и отгоре притискаме с ръце сместа за блата.
Аз използвах форма за торта с падащи стени, около 24см.
След като сме оформили блата, прибираме в хладилник за 30тина минутки или докато приготвим основата.
За нея ни трябва отново блендер. Смиламе ядките и плодовете, добавяме им кокосовите стърготини, чиа семената и накрая сока от вишни. Ако ви се струва, че е по – течен, отколкото трябва, може да добавите още малко чиа семена, кокос или смлени бадеми. И трите ще поемат излишната течност, докато тортата стяга.
Готовата смес изсипваме върху блата, заравняваме и прибираме в хладилника за няколко часа, а най – добре цяла нощ.
Преди да сервираме, декорираме с шам фъстък.
Да ви е сладко 🙂
Advertisements

8 thoughts on “Малко позакъсняла. Новогодишната ни торта!

  1. За много години,Ели!
    С пожелания за една здрава и усмихната година!
    Тортата е чудесна, а цветът е толкова привлекателен….
    Поздрави и хубава неделя!

    Like

  2. Толкова е красиво това лилаво със зеления акцент! Ели, много ми хареса тортата ти! И като се реша един ден да направя сурова торта, ето откъде ще черпя вдъхновение. Бъди здрава и усмихната през Новата година! 🙂
    Поздрави от мен!

    Like

  3. Гери, аз също много му се зарадвах на цвета! Много нестандартно и свежо се получи, контрастиращо на Декемврийско – Януарското време 🙂

    Поздрави и успешна седмица!

    Like

  4. Благодаря ти, Роси 🙂
    Радвам се, че ти е харесала. Комбинацията от съставките беше идеална и точно това, което исках!
    Успешна втора работна седмица 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s