Празниците продължават с рецепта на Супичка

Честит Имен Ден, именници!
Да сте живи и здрави и с гордост да носите имената си!
Да се споменават само по добри поводи!
И не забравяйте, че на имен ден не се кани 🙂
Честит Ивановден!

На този празничен ден християнската църква отрежда честване в името на Св. Йоан Кръстител. Светецът е считан за покровител на кумството и побратимството. На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната сила на водата. На този ден младоженците отиват на гости на своите кумове и им носят ракия и кравай.
В края на миналата година дадох обещание, че ще приготвя вкусните бадемови бисквитки с лимон, на Супичка. И тъй като се старая никога да не давам празни обещания, още на следващия ден ароматът на печени бисквитки обикаляше стаите на дома ми 🙂 И повярвайте ми! Наистина ухаеше невероятно вкусно! Представете си само момента, в който отваряте входната врата и ви лъха миризма на масло, лимон и печени бадеми … абсолютно неустоимо!
……
Като ”бонус” към това, мога да кажа, че това са едни от най – лесните бисквитки, които съм приготвяла. Както се казва, като детска игра. Вярно, че и на вид ми се получиха като все едно детенце ги е правило, докато си играе, но не се лъжете от това! А и мисля, че ще бъде много интересно, на което и да е дете да наблюдава фурната и как за 10тина минутки топченцето тесто се превръща в златиста бисквитка 🙂 Няма да поискат след това купешките изкуствено овкусени и оцветени ”десерти”, които са заляли пазара. Спомням си как племенникът ми гледаше с интерес фурната, докато се печаха коледните сладки :))

 

За приготвянето им няма да са ви необходими трудни за намиране продукти:
  • 90 гр. меко масло;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 120 гр. смлени бадеми;
  • 1 ч.ч. пресято брашно; /аз добавих малко повече*/
  • 1 ч.л. бакпулвер;
  • 1 ванилия;
  • 2/3 кафеена чаша лимонов сок /прясно изцеден/;

Начин на приготвяне:
Смесваме брашното, бадемите, ванилията и бакпулвера и ги оставяме настрана.
Разбиваме в отделна купа маслото със захарта и след като сме получили хомогенна смес, започваме да прибаваме сухите съставки, а накрая и лимоновия сок.
Смесваме добре, до получаване на мето тесто.
*Тук е моментът да кажа, че на мен ми се получи малко по – мелко тесто и добавих още около половин чаша. Мисля, че е от различното масло или попрекалих с лимоновия сок.
Направих тестото на топка, увих го във фолио и го прибрах в хладилник за няколко часа. Трябва да е за минимум 30мин, за да има време да стегне добре.
И когато това стане, вземаме хартия за печене и застиламе върху тавата, в която ще печем.
Изваждаме тестото от хладилника и оформяме малки топчици, които подреждаме в тавата на разстояние едно от друго, защото при печене се разстилат!
Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна на 180С за около 10-12 минутки до леко златисто.
Оставяме да изстинат и хапваме с удоволствие 🙂

Благодаря за рецептата, Супичка!

// http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.8.2/jquery.min.jshttp://greenlava-code.googlecode.com/svn/trunk/publicscripts/bs_pinOnHoverv1_min.js

Advertisements

6 thoughts on “Празниците продължават с рецепта на Супичка

  1. Прекрасни,ароматни и хрупкави бисквитки,Ели,точно такива обичам,благодаря за чудната рецепта!Весел празник!

    Like

  2. Благодаря ти, Роси 🙂
    Всъщност те не стават типичните хрупкави бисквитки, а леко мекички, но наистина са много вкусни 🙂
    Поздрави, успешен ден и весел празник!

    Like

  3. Хрупкави, мекички… Направо се размечтах! Искам и аз от тези сладости и вълшебния им аромат, ще трябва някой път да последвам примера ти, Ели. 🙂
    Хубав ден!

    Like

  4. Гери, заслужават си 30те минути, които ще отделиш за приготвянето им 🙂
    Хубаво се съчетаха с кафето цели две поредни сутрини :))
    Поздрави!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s