Черешов пай с хрупкаво капаче

Обещавам, че това ще е последният пай за този месец 🙂

И се надявам, че вече не ви е писнало, но всички до един се получиха толкова добре, че заслужиха да видят свят!

 

Няма да ви бавя с излишни приказки и направо ви сервирам топла топла рецептата.
Необходими продукти:
За тестото използваме същата рецепта, както при последните няколко 🙂 Ще ни трябва около 1/5та от него.
За плънката: Ориентировъчно, паят е с диаметър около 18см.
  • 2 ч.ч. череши /замразени или пресни, каквито имате под ръка/;
  • 1 ч.ч. вишни /като черешите/;
  • 1/2 ч.ч. стафиди;
  • 1/2 ч.ч. сурови ядки;
  • 1 яйце;
  • 1/2 ч.ч. кокосови стърготини;
  • 2/3 ч.ч. кристална захар;
Начин на приготвяне:
След като сме приготвили тестото го разточваме на голям кръг.
За плънката разбиваме яйцето и отделяме 2-3 с.л. от него.
Към яйцето прибавяме обезкостените вишни и череши, нарязаните на дребно ядки и стафидите.
Върху разточеното тесто, в средата посипваме кокосовите стърготини и върху тях изсипваме готовата плънка. Повдигаме краищата на тестото и оформяме капачето на пая.
Намазваме пая с оставеното настрана разбито яйце и поръсваме пая с кристална захар, като аз добавих и малко от ядките, но започнаха да прегарят, така че може да ги пропуснете.
Слагаме да се пече на 200С в предварително загрята фурна за около 40мин.
Кристалната захар ще придобие леко златист цвят и ще оформи сладко капаче на пая.
Не слагаме захар в плънката, защото тестото и капачето са достатъчно сладки.
Вие може да промените и да сложите пудра захар в плънката, а отгоре да го оставите чисто.
Да ви е сладко!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s