Традицията продължава с вкусен Ябълков пай

Ябълковият пай всъщност в плодов пай (или както на много места му казват тарт), в който главната съставка са ябълките (както можете да се досетите J). Обикновено се сервира със сладолед или разбита сметана върху парчето, докато е още топло. На места добавят чедър сирене. А знаете ли как е бил приготвян в други държави?
Интересен факт е, че в Англия рецептата за този десерт датира от 1381. За разлика от Американския вариант на пая, в Английската са добавени и фурми, и круши. За оцветяване на тестото се използва шафран.
В най – ранните версии на рецептата за Ябълков пай, захарта не е била част от съставките. Рецептата в наши дни включва около чаша – чаша и половина от сладката кристална смес. Смята се, че една от причините захарта да е пропускана е, че още от 14ти век в Англия не е била широко разпространена и съответно е имала изключително висока цена. За един килограм се е плащало около 100$, ако трябва да сравним с цена в днешно време.
В Швеция рецептата е доста променена и вместо на пай, десертът прилича повече на крамбъл. Типичното тесто за пая е заменено от хлебни трохи.
Друг интересен факт за една от най – известните американски традиции е, че всъщност рецептата е била донесена посредством Британските колонии през 17-18ти в. По онова време от другата страна на океана приготвяли повечето си пайове с различни видове месо, отколкото плодове.
През 19ти век рецептата е започнала да претърпява поредица метаморфози, докато не се е стигнало до сегашния й вариант. В днешно време, за съжаление, малко домакини приготвят вкусния десерт, като предпочитат да си закупуват готов, който съвсем не се доближава до многогодишната традиционна рецепта.
И все пак, който и вариант да изберете да приготвите, с който и да е вид ябълки, няма да сбъркате! Аз обожавам ябълков пай, а последния път преоткрих още една вариация на рецептата, когато ми остана част от тестото и трябваше да импровизирам набързо.
Сега ви представям ябълковия пай, който винаги приготвям и обещавам, че съвсем скоро ще публикувам и рецептите за другите два пая – вишнев и ябълков (нов J).
Да ви е сладко!
Advertisements

One thought on “Традицията продължава с вкусен Ябълков пай

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s