Морковена мания #1

Лято, есен, зима, есен, есен, мъгла, слънце, дъжд, чадър, ботуши, жилетка, палто, с шал, без шал, червено, оранж, ябълки, пунш, орехи, пай, портокал, моркови, мъфини…
Имам късмет, че имам афинитет към огромни и торбести чанти, за да побирам половината гардероб, който сменям ежедневно. Любимият ми сезон не е това, което беше. Да си призная, предпочитам дъжда пред нулевите температури с гъста мъгла сутрин.
Приятната разходка (когато и да намеря време за нея през деня) се превърна по – скоро в претичване от Точка А до Точка Б, а колкото и да я обичам, огромната чанта, лаптоп в комбинация с чаша топло кафе не ме олесняват особено.
От друга страна, както се сменя настроението на времето, така се сменя и моето. Което не е чак толкова лошо. Човек трябва да дава свобода на емоциите и чувствата си (стига да не застрашава околните).
Не мислите ли?
Затова може да дадем свободно на желанията си и да изтичаме до близкия магазин, и да се заредим с 300-400 гр моркови, които да превърнем във възпламеняващ и невъобразим празник с тези мъфинчета, ухаещи на есен (портокали) и шоколад 🙂

Ако вече съм възбудила въображението ви, е време да запишете няколкото лесни продукта, които ще са ви трябват.

Необходими продукти за Морковени Мъфини с Портокал и Шоколад:

  • 350 гр. фино настъргани моркови;
  • 4 яйца;
  • 100 гр. кафява захар;
  • 150 гр. бяла захар;
  • 100 мл. прясно изцеден портокалов сок;
  • 120 мл разтопено масло;
  • 280 гр. брашно;
  • 1 ч.л. канела;
  • 1 ч.л. сода;
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 50 мл. стафиди, накиснати в ром;
За топинг:
  • 300 гр. черен шоколад;
  • 100 гр. масло;
  • кората на един портокал;
Начин на приготвяне:
Накисваме стафидите в малко ром и ги оставяме настрана.
Почистваме и настъргваме морковите на ситно ренде.
Разтопяваме маслото на водна баня (или в микровълнова) и го оставяме леко да изстине.
Смесваме брашното, канелата, бакпулвера, содата и солта и ги оставяме настрана. От тях взимаме 2 супени лъжици и ги смесваме със стафидите.
В купа разбиваме яйцата с двата вида захар до пухкав крем и започваме.
Изстискваме портокаловия сок.
Към сухите съставки започваме да прибавяме разтопеното масло и портокаловия сок и разбъркваме до хомогенна смес. След това на части прибавяме брашнената смес, а след нея стафидите и настърганите моркови.
Така получената смес изсипваме във формички за мъфини и печем в предварително загрята фурна на 190 – 200С за около 45мин. до час. Може да проверявате със суха клечка.
Оставяме ги да изстинат и тогава изваждаме от формичките. През това време може да разтопите шоколада и маслото за топинга на водна баня. Когато е готов, оставяме настрана за няколко минути, докато извадим мъфините от формичките. Използвайки лъжица или пош декорирайте сладките и настържете кората от портокал отгоре.
Да ви е сладко!

Така накратко обобщавам изминалите една – две седмици, откъм различните страни на времето и игрите на природата. Сутрините спокойно мога да изляза за работа със зимните ботуши и топло палто, на обяд да сменя ботушите с нещо есенно, а палтото с жилетка и леко яке, чадърът е задължителен аксесоар по време на есенно-зимните месеци. Може би само шапката и ръкавиците още не са намерили своето място в и без това претъпканата ми чанта.

Advertisements

2 thoughts on “Морковена мания #1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s