Настъпване на есента и Сурово Шоколадово Суфле

Любимият ми сезон започна!

Не знам дали ще ми повярвате, но вече с нетърпение очаквам Коледно – Новогодишната почивка, когато ще имам възможност да разходя колата до някоя по – далечна планинска дестинация.
Вярно, че съвсем от скоро съм с работно време от понеделник до петък, както повечето нормални хора през целия си живот, но и няма да крия, че ми липсват двата почивни дни в повече, които имах допреди няколко месеца. Сега разбирам значението на фразата ”Петък – Неделя” 🙂
Много съм ентусиазирана и настроението ми винаги е добро, когато навън е леко мрачно с малки и красиви пухкави облаци, обсипали небето, а поглеждайки към някое дръвче или храст  наоколо, виждаш най – красивите и невероятни цветове, които дори и най – умелият художник не може да улови …
Студените утрини с чаша горещо кафе в ръка са любимата ми част от деня. И въпреки че това време от годината подрани с няколко месеца, природата си ”върви”, а с нея и събирането на даровете й.
Тази година, за разлика от предходните две, старият орех беше благосклонен. В надпревара с гладните катерици и многото досадни птици, които отмъкват едно от любимите ми неща за хапване, преди броени дни установих, че ореховият пай през есенно – зимният период няма да е само един на брой 🙂
Или по друг начин казано, двата чувала с орехи ще стигнат за всички лакомници през студените месеци.
Беше изморителен ден, но трудът си заслужаваше!
На връщане към столицата, шофирайки слушах хубави италиански класики и си мислех защо хората не оценяват това, което им се дава даром от природата.
Най – сладките и ароматни домати, които съм опитвала някога, не са били закупени от близкия супермаркет, дюли, чушки, чубрицата с най – божествен аромат, най – вкусните ябълки, традиционната есенна печена тиква с боров мед и орехи, ягоди, череши, вишни, лешници, малини и какво ли още не…
Защо хората не оценяват тези дарове?
Оставям ви да се порадвате на красивите цветове, които се опитах да уловя през обектива и мислено да се пренесете на някое тихо и приятно местенце, далеч от проблемите и ежедневната главоблъсканица!
Необходими продукти за Сурово Шоколадово Суфле*:
За основата: 
  • 1 ч.ч. обезкостени фурми;
  • 1/2 ч.ч. изсушени кайсии;
  • 1 ч.ч. накиснати сурови ядки микс /по избор/;
  • 1/3 ч.ч. кокосови стърготини;
  • 1/3 ч.ч. какаово масло;
 
За крема**:
  • 3 малки авокадо;
  • 45 гр. непосладено какао;
  • 1 ч.ч. накиснато сурово кашу;
  • 1 с.л. шоколадов ликьор;
  • 1 ч.ч. обезкостени фурми;
* При мен с тези продукти се получиха 5 средно големи суфлета.
** Рецептата от тук: Суров шоколадов крем
За декориране ще са ви нужни малко пудра захар и фино какао.
Начин на приготвяне:
За основата: След като сме киснали около 30тина минути ядките и сме обезкостили фурмите, а маслото леко е омекнало, изсипваме всичко в блендер и смиламе до едри трохи. Трябва да се получи консистенция на мокър пясък, която да оформите, без да се разпадне 🙂
Подготвяте си няколко формички за суфле /примерно/ като ги намазвате леко с масло и посипвате с какао.
Слагате по малко от сместа и оформяте купичка, притискайки с ръце. Прибираме в хладилник, докато приготвим крема.
За крема нарязваме плодовете на дребно и обезкостяваме фурмите. Всички продукти се слагат отново в блендер и се смилат до хомогенност. Ако не ви е достатъчно сладък, може да добавите малко мед или още някоя и друга фурма.
Изваждате формичките от хладилника и ги пълните с крем. Ако не можете лесно да ги отлепите, използвайте тънък нож, потопен в гореща вода като внимателно прокарате ножа между стените на формичката и сместа.
Обръщате ги в купичка и поръсвате с пудра захар или какао, по желание 🙂
Да ви е сладко и до следващия път!
Не знам откъде се появи този красавец, но от няколко седмици се вживява като пазител на  къщата 🙂 Много гальовен и мъркащ, с когото ще си правим компания идните месеци 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Настъпване на есента и Сурово Шоколадово Суфле

  1. Ами, не е моят сезон това, но пък ще си чакам търпеливо пролетта. 😉 Дотогва ще се порадвам на вкусното и полезно предложение, гарнирано с красиви снимки. 🙂
    Поздрави, Ели!

    Like

  2. Чудесен десерт по мой вкус си приготвила, Еличка!
    И аз обичам есента заради всичко изброено от теб, единствените ми резерви са предстоящата зима и мъглите, когато шофирам!
    Радваш с прекрасните снимки!
    Прегръдка!

    Like

  3. Гери, аз много й се наслаждавам на есента, но не и когато вали 🙂 Но нали не съм по крайностите, та затова нито лятото, нито зимата ги обичам много 🙂
    Хубав остатък на уикенда, Герито и успешна седмица 🙂
    Поздрави!

    Like

  4. Бети! Много се радвам да те видя на хоризонта! 🙂 Надявам се, това да значи, че скоро ще ни зарадваш и с някоя публикация 🙂
    Десертчето е много лесно и вкусно, но май ще преминавам към печивата с това есенно време 🙂
    Радвам се, че одобряваш снимките ми! 🙂
    Прегръдки и на теб!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s