Браунис Мери, 18

Ще продължа в духа на последните няколко десерта, които приготвям. Този също ще ви накара да изпаднете в шоколадов делириум и ще замъгли трезвото ви мислене…
Но днешната публикация няма да ви разказвам надълго и широко за историята на десерта, колко много обичам шоколад или защо си избрах да приготвя този него.
Ще ви върна 18 години назад във времето …
В един слънчев ден, когато все още децата играеха навън, когато игрите бяха типично детски, когато времето течеше по – бавно и имаше по – малко грижи. Тогава, прибирайки се вкъщи, до една от уличните бараки, в които се продаваха дъвки, замразени сокчета и вестници на едно място, чух скимтене.
Нямаше как да не обърна внимание и да подмина, защото изскимтяването беше тъжно и уплашено. Сещате се, както когато плаче малко и беззащитно, уплашено пале.
Приближих се до мястото на шума и видях една малка, черна и мръсна пухкава топка козина. Малкото бебе-кученце скимтеше, може би търсеше майка си. Но следа от нея нямаше. Както и от някой, който да се грижи за изгубеното животинче.
И както става с децата и животните … веднъж съберат ли се, разделяне няма.
Взех малката черна топка козина с мен и още с влизането вкъщи, надуши храната на котката, която беше изядена за части от секундата.
С много молби, уговорки и обещание, че ще е само за ден – два. Кръстихме я Мери.
Минаха години и тя стана част от семейството ни … ето ни днес, 18 години по – късно …
Сигурно сте чували за приказките, че няма по – силна и чиста любов от тази на едно куче, един приятел. И тук е моментът, в който трябва да кажа, че ако никога не сте имали куче, просто няма как да намерите смисъл в думите ми.
Преди два дни аз загубих най – добрия си приятел. Беше стара и вече й беше време.
Тъжно е, този път отидох при баба, но не занесох кокалчета и десерт, както всеки път. Сега отнесох само браунис.
Продукти за Браунис “Мери”:
  • 200 гр. шоколад;
  • 2 ванилии;
  • 1 ампула ром;
  • 100 гр пресято брашно;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 3 яйца;
  • 200 гр. кафява захар;
  • 170 гр. масло;
  • 150 гр. нарязани на едро орехи;
Приготвяне:
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се оставят настрана, за да изстинат.
Яйцата и захарта се разбиват, докато станат на пухкав крем.
     Към тях се добавя изстиналата шоколадова смес, разбърквайки с шпатула!
Добавяме пресятото брашно, захарта, ванилията и есенцията ром. Разбърква се с шпатула внимателно, за да не спадне обема.
Добавяме и орехите и разбъркваме отново.
Фурната се загрява на 180 гр. Сместа се изсипва във форма, постлана с хартия за печене и се заравнява.
Пече се 25 мин. Средата трябва да остане леко сурова. Препоръчвам да се пече във фурна без вентилатор.
Когато е готов, оставете да изстине напълно и тогава режете.
R.I.P
Advertisements

4 thoughts on “Браунис Мери, 18

  1. Много мила история, Ели!
    Няма по- признателно животно от кучето, хората са казали: Кучето е най- верния приятел на човека, и е така.
    Прекрасен браунис си направила!
    Поздрави!

    Like

  2. Сигурна съм, че Мери е оставила своята следа, както и ти твоята, Ели. Приятелството ви е повече от една граница. 😉
    А сладкишът е чудесен, браво!
    Поздрави!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s