Да запалим свещ на неземно място!

Голяма Богородица!
Бъдете здрави, щастливи, съберете сърцето си с воля да се бори и не оставяйте вярата ви да заспи!
Честит Имен Ден на всички празнуващи!
Ако се чудите къде да отидете и да запалите по свещ на празника, препоръчвам ви това красиво и магично място. Недалеч от София в Пернишка област, манастирът ”Св. св. Козма и Дамян” ме впечатли с красивите си гледки и атмосфера. Подшушнаха ми за мястото като ме предупредиха да не се отказвам, въпреки лунния път, който отвежда до манастира. Открих го преди около година, когато на свечеряване вече се бяхме качили с колата на въпросния път. Път е много силно казано за и без малко да се откажем от страх, че няма да можем да се върнем, но е хубаво нещо понякога инатът да надделява.
      Познат още като Църногорски манастир, заобиколен от красива природа и чист въздух. Накъдето и да се обърнете, личи желанието и усета, с които са направени и декорирани частите на комплекса. Наскоро реновиран, а доколкото знам, вече може да се отседне там за през нощта. За пътя не знам, но ако отидете по – рано и по светло, няма да е проблем за 20тина минути да се качите до горе. Когато ние бяхме стигнали горе, вече се стъмваше и слизането в пълна тъма по непознат маршрут до близкото село не ми изглеждаше като добър вариант.
       Не видях наоколо да се предлага каквото и да е за хапване, така че може да си вземете по нещо и минерална вода, ако решите да се качвате пеша.
       Според легендите, манастирът е съществувал още през Второто Българско Царство, на по – късен етап е бил разрушаван няколко пъти, но благодарение на местните жители е бил възстановяван.
       Хареса ми това, че не видях никого за краткия ми престой там. Напълно безлюдно и само две мяукащи котки ни напомняха, че не сме сами.
Няма да ви давам точни напътствия за местоположението му, но ако някой се интересува, да пише и ще дам насоки 🙂
Стига и с описанието, оставям на снимките да говорят …

Advertisements

4 thoughts on “Да запалим свещ на неземно място!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s