Поле от слънчогледи и Рожден ден на баба

За поредното посещение при баба се подготвих малко по – сериозно. Имахме специален повод. А именно рожденият й ден. И понеже тя обожава сметанови торти, този път няма да ви покажа нещо супер диетично, сурово и само с плодове. Е, имаше някоя и друга вишна и къпинка тук – там, но…разбирате ме 🙂 Тази беше от онези големи, впечатляващи, ароматни, вкусни торти, които ви карат да възкликнете ”Уау”, като я видите!

Пътувайки към и на връщане от вилата, спирах няколко покрай пътя, за да правя снимки. То това при мен си е нещо нормално. Не че не обичам снимките набързо от колата в движение, те също имат своя си чар 🙂
Три блата, един шоколадов и два с авокадо, два вида крем, плодове, бял шоколад …. Как ви се струва? 🙂 Вярно, че тя беше плод на въображението и импровизацията ми, но така се получават най – вкусните десерти! И като всичко на този свят, тя също не беше перфектна. Един й беше недостатъкът на тази торта – не беше достатъчно голяма! Исках още!
Ето и рецептата за нея:
Отделно от всички продукти, изброени по – долу, ще са ви необходими шепа обезкостени вишни, 100 гр. суров шам фъстък и 100 гр. къпини.
Зелен тънък блат:
  • 125 гр. меко масло;
  • 100 гр. захар;
  • 2 яйца;
  • сок и кора от 1 лайм;
  • 1 малко авокадо;
  • 25 мл. прясно мляко;
  • 25 гр. смляни бадеми;
  • 150 гр. брашно;
  • 1 ч.л. бакпулвер;
  • 1 ванилия;
Начин на приготвяне:
Разбиваме добре маслото и захарта и добавяме двете яйца.
Смиламе авокадото в блендер, добавяме му кората и сока от лайм и смиламе още веднъж до хомогенност.
Така получената смес с авокадо изсипваме при тази с яйцата и бъркаме с миксер до гладка смес. Продължавайки да разбиваме, добавяме смесеното с бакпулвер, бадеми и ванилия, брашно.
След като сме получили напълно гладка смес, изключваме миксера и подготвяме тавата за печене. /размер около 21см/
Застиламе я с хартия за печене, включваме фурната да загрее на 170С градуса и изсипваме 1/2 от сместа. Ако имате втора тава със същия размер, ще си спестите време, защото блатовете се пекат около 45-60мин.
Когато са готови, оставяме да изстинат на решетка и чак след това отлепяме пекарската хартия.
Шоколадов блат:
  • 80 гр. брашно;
  • 90 гр. захар;
  • 20 гр. какао;
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат;
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер;
  • 1 яйце;
  • 50 мл. айран;
  • 30 мл. разтопено масло;
  • 50 мл. горещо кафе;
Начин на приготвяне:
Смесваме всички сухи съставки в купа.
В отделна купа разбиваме яйцето, айрана и разтопеното масло и ги изсипваме при сухите съставки. Разбиваме до хомогенизиране и добавяме горещото кафе.
Изсипваме сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и печем за около 12-15мин. на 170С градуса.
Оставяме да изстине върху метална решетка.
Яйчен крем:
  • 150 гр. меко краве масло;
  • 1 ч.ч. пудра захар;
  • 3 жълтъка;
  • 5-6 с.л. кокосови стърготини;
  • 2-3 с.л. прясно мляко;
Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта до меки върхове и отделно разбиваме жълтъците. Накрая ги смесваме, като продължаваме разбиването, прибавяйки прясното мляко и накрая кокосовите стърготини.
      Прибираме в хладилник за 30тина минути, за да стегне.
Шоколадов мус*:
  • 200 мл. сладкарска сметана;
  • 250 гр. маскарпоне;
  • 150 гр. бял шоколад;
Начин на приготвяне:
Разтопяваме шоколада на водна баня и го оставяме да изстине.
Разбиваме сметаната до твърди върхове.
Добавяме маскарпонето и разбъркваме внимателно.
Накрая добавяме и белият шоколад и разбъркваме още веднъж.
*взет назаем от Вкуснотека 🙂
Сироп за блатовете:
  • 1/2 ч.ч. мляко;
  • 2 ч.л. нес кафе;
  • 3 ч.л. захар;
Сиропът си беше чисто нес кафе, но идеално пасна на останалите вкусове. Та знаете как да си направите кафе, нали? 🙂
Сглобяването на тортата е въпрос на избор 🙂
Мислено разделих сиропа на 3 части и сиропирах блатовете.
Сложих двата тънки блата първи като между тях сгуших яйчения крем.
Последва ги слой шоколадов мус, върху който подредих вишните.
Върху тях настаних шоколадовия блат, сиропиран с кафе, а отгоре добавих втората половина от шоколадовия мус.
Украсих със суровия шам фъстък и къпините.
Приберете тортата за поне 1 нощ в хладилника, за да стегне добре.
Режете парчетата с топъл нож.
И да ви е сладко! 🙂
Баба остана много доволна, което беше целта 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Поле от слънчогледи и Рожден ден на баба

  1. Да ти е жива и здрава, пази си споментите с нея, защото наистина са вълшебни. А с тази торта определено си й подарила още едно вълшебство. 🙂
    Прекрасна е тортата, браво!
    Радвам се, че открих местенцето ти и с удоволствие надничам тук. Поздрави, Ели!

    Like

  2. Благодаря ти, Гери 🙂 Баба наистина беше във възторг! 🙂
    Радвам се, че ти е допаднало моето местенце!
    Поздрави!

    Like

  3. Ели, чудесна торта! Чудесни снимки! И най-важното толкова уют, топлина, обич и красота има в снимките ти, в публикацията ти! затрогващи са!
    Направила си чудесна изненада на баба си! представям си как е преливало сърцето от обич!
    Прегръдки!

    Like

  4. Благодаря ти, Бети! 🙂 Наистина си беше изненада, която се надявам да остане красив спомен 🙂
    Поздрави! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s