Идея за бърза краставича вечеря

Погледнах в хладилника и да си призная, там нямаше почти нищо … бяха останали и няколко филийки пълнозърнест хляб, няколко яйца, бучка сирене, няколко стръка пресен лук и една краставица, та ето моята бърза и вкусна идея за здравословна вечеря /разбира се, не пропускам чашата хубаво бяло вино!/

В тези жеги, които ни налегнаха така скорострелно, единственото което ми се хапва е нещо леко и по възможност с капки мазнина … чашата вино за отпускане и за по – лесно преглъщане и забравяне на негативите от деня, е абсолютно задължително 🙂 Сигурна съм, че по – скоро сте склонни да се съгласите с мен 🙂

За краставицата няма смисъл да говора много, защото дори децата в детските градини знаят, че се състои от повече от 90% вода. Изключително добре съчетаваща се с традиционното ни кисело мляко, копър, чесън и малко вода, позната комбинация още като ”Таратор”. Вкусна и лесна нашенска лятна супичка, която трябва да присъства в менюто на всеки уважаващ се чревоугодник.
В моя случай съм добавила малко пресен нарязан на ситно лук, бяло сирене и зехтин.

Няколкото останали филийки пълнозърнес хляб запекох на скара, добавяйки малко домашно масло, докато се разтопи и поръсих със сух босилек:
За яйцата какво да споменем?
В тях се съдържат всички полезни вещества, необходими за изграждането на нов организъм. Интересното е, че белтъкът служи за защита на жълтъка, който пък заема около 50% от теглото на цялото яйце. Белтъкът се състои от около 85% вода и 10% белтъчини.
      Жълтъкът се състои от около 50% вода, 1/3 мазнини и още толкова белтъчини.
Най-често за храна се използват кокоши, патешки и гъши яйца. Употребяват се и щраусови, пуешки, както и яйца на други птици. В близост до София има няколко щраусови ферми, където могат да бъдат опитани такъв вид яйца.
Сварих си две кокоши яйца …. това ме навежда на мисълта да ви попитам знаете ли как може да разберете дали едно яйце е сварено, без да го разчупвате? 🙂

Ако все пак не знаете, ще ви кажа!
Завъртайки яйцето на плот, свареното ще се завърти, а суровото – не 🙂

Да ви е сладко и до следващия път!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s