Обърнат кекс със сини сливи и карамелен привкус

Как обичате кафето си? Чисто или с кекс 🙂
Или пък чая? С ром или с ароматен сладкиш 🙂

И в двата случая няма да сбъркате, ако се спрете вкусния кекс, който съм ви приготвила! Както в повечето ми рецепти, тази също търпи метаморфози и може да бъде разнообразена с друг плод, по желание и вкус. Изключително лесен за приготвяне и подходящ за всякакви поводи и празници.А празници през Май месец – на калпак, както се казва. В това число влизат така нашумялите и пошли представяния и панаири на суетата с тазгодишните балове. До миналата година бях по – скоро безразлична. Все пак, когато хората искат да се правят на клоуни и да изглеждат по този начин, демонстрирайки просташко поведение, скрито зад уж-пораснали физиономии, защо да ги спираш? Този живот си е техен и всичко, което те правят си е за тях. И да, това е така. Но не и когато снимки, видео материали и статии, изказващи възмущение и погнуса, се разнасят из белия свят за т.нар. ”български зрелостници”. Това вече не е само за тях.
С най – огромно съжаление към тези бедни души и с най – голяма ярост към слепите родители … нямам думи! Мислейки, че това трябва да е етап от живота на завършващите, в който те загърбват детското и приемат по – отговорно живота си, всъщност се оказва, че истината е друга. Символът на прехода е загубил очарованието си и се е превъплътил с нещо, граничещо с цирк, пиянска проява на обезумели животни, изживяващи поседните мигове от безцелното си съществуване.
Срам и позор за тези, които се наричат родители на такива същества, родители, подаряващи силиконови устни и други атрибути, защото видиш ли, абитуриентката за това мечтала … но и още по – лошо за нас. Ние, които в неясно бъдеще може /Не дай си Боже!/ да ни се наложи да общуваме с такива инвалиди на човешкия разум и трезво мислене.
Мога да говоря до безкрай за срама, който изпитвам, гледайки голите и пияни девойки и момчета, криволичещи по улиците на столицата. Мисълта, че някога мога да бъда асоциирана като българка с някой от тези палячовци, ме ужасява.

Но дотук с отклоненията и възмущението ми. Да се върнем на кекса, защото съм сигурна /или поне се надявам силно/, че измежду тези уж-родители, се намират и такива, които пазят ценностите и уважават празника така, както би трябвало. Без много шум, без много пищност и показност. Те могат да оценят този десерт и дори да го поднесат на трапезата, за да почерпят близки и приятели 🙂А ето и необходимите продукти:

 • 3 ч.л. разтопено масло;
 • 1/3 ч.ч. кафява захар мусковадо;
 • 15 тина бр. сини сливи, нарязани на четвъртинки;
 • 1,1/2 ч.ч. пресято брашно;
 • 1,1/2 ч.л. бакпулвер;
 • 1 ч.л. сол;
 • 3/4 ч.ч бяла кристална захар;
 • 1 ампула екстракт от ванилия;
 • 2/3 ч.ч. прясно мляко;
 • 1/3 ч.ч. разтопено масло;
 • 1 чйце;

Начин на приготвяне:
Стартираме с подгряване на фурната на 180С градуса.
Продължаваме с подготовката на съда, който ще използваме, като е добре да бъде с падащи стени. Застиламе хартия за печене.

След това смесваме мусковадото с маслото, разбърквайки добре. Изсипваме сместа върху пекарската хартия и слагаме във фурната, докато захартасе карамелизира.
През това време може в купа да смесите брашното, бакпулвера, захарта и солта, отново леко разбъркваме.

Вземаме друга купа и в нея смесваме разтопеното масло, млякото, яйцето и ваниловия аромат. На части и при непрестанно бъркане прибавяме брашнената смес. При бъркането е добре да се използва телена бъркалка. Оставяме настрана и изваждама съда с вече карамелизиралата се захар от фурната.

Разпределяме върху карамела нарязаните на четвъртинки сини сливи и изливаме отгоре им готовата смес за тестото. Печем до готовност /суха клечка/ на 180С градуса.
Когато го извадим от фурната, оставяме да се охлади върху решетка и чак тогава отваряме стените, обръщаме и отлепяме пекарската хартия.

Поднасяме поръсен с пудра захар, черно кафе или чай 🙂
Да ви е сладко и честито на абитуриентите!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s