Домашната черна торта на баба

Спомняте ли си някакъв конкретен десерт от детството ви? Не, не говоря за захарните петлета, захарния памук, червените ябълки и т.н., а за такъв, който са ви приготвяли вкъщи?
Да, сигурна съм, че веднага ще изникне някакъв спомен в съзнанието. При мен е така с един десерт, изключително прост и лесен за приготвяне, но пък и безумно вкусен. Нямаше някой, който да не го харесва вкъщи. Обикновено баба ми правеше по една голяма тава, но тортата така и не дочакваше да бъде разрязана и поднесена в чинийки, защото се нареждахме около масата и всеки си грабваше, откъдето може 🙂 Аз от своя страна май напоследък съм леко пристрастена към ягодите, така че те пак ще присъстват 🙂
Като цяло днес мислите ми не се ”леят” с обичайната лекота, така че направо ще ви представя любимия си десерт:
Необходими продукти за Черна торта с бял крем
За блата:
  • 1 кофичка кисело мляко / по – голям процент/;
  • 2 ч.л. сода;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • 4 с.л. какао;
  • 2 пакетчета ванилия;
  • 2 и 1/3 ч.ч. брашно;
  • 400 гр. пресни ягоди за декорация;

За крема:

  • 150 гр. меко краве масло;
  • 1 ч.ч. пудра захар;
  • 3 жълтъка;
  • 5-6 с.л. кокосови стърготини;
  • 2-3 с.л. прясно мляко;

За сиропа:

  • 1 ч.ч.вода;
  • 1/2 ч.ч. захар;
Начин на приготвяне:
      За приготвянето на блата загряваме фурната на 200С градуса. Гасим содата за хляб в кофичката кисело мляко и го добавяме към останалите съставки. Разбиваме до хомогенизиране и изсипваме в тава, постлана с хартия за печене. Пече се до суха клечка. След като е готов, оставяме да изстине върху решетка и тогава отлепяме хартията.
      Сваряваме водата и захарта и оставяме сиропа да изстине.
За крема разбиваме маслото със захарта до меки върхове и отделно разбиваме жълтъците. Накрая ги смесваме, като продължаваме разбиването, прибавяйки прясното мляко и накрая кокосовите стърготини.
      Прибираме в хладилника за 30тина минути, за да стегне.
      За сглобяване на тортата блатът трябва да е напълно изстинал. Сиропът ще ви се стори малко много, но блатът ще го поеме. Накрая намазваме отгоре целия крем и посипваме с нарязаните парченца ягоди.
      Прибираме в хладилника за няколко часа.
Да ви е сладко! 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s